Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Skal se på hva en avtale med Saudi-Arabia vil bety for Israels sikkerhet

Ledelsen i det israelske forsvaret i et møte 6. april 2023. Nederst til høyre IDF-sjef Herzi Levi. Shin Bet-sjef Ronen Bar ved siden av. (Foto: IDF)
En avtale kan innebære muligheter for samarbeid, men kan også føre til et saudiarabisk atomprogram.

Times of Israel skriver at det Israelske forsvaret har begynt å studere hvilke konsekvenser en normaliseringsavtale med Saudi-Arabia kan få for Israels sikkerhet. En slik avtale ser ut til å komme stadig nærmere.

Studien vil se på mulige konsekvenser av en slik avtale, inkludert muligheten for partnerskap og samarbeid, samt risikoer for Israels sikkerhet. En rekke avdelinger innen IDF, som etterretningen, Iran-departementet, luftforsvaret og andre grener deltar i arbeidet.

De vil også se på et potensielt saudiarabisk atomprogram.

Funnene vil bli presentert til IDF-sjef Herzi Levi og forsvarsminister Yoav Gallant, før de presenteres for resten av regjeringen.

Studien kommer i en tid hvor USAs administrasjon aktivt jobber med å få til en normaliseringsavtale mellom Israel og Saudi-Arabia. Som en del av rammeverket ønsker Saudi-Arabia en stor gjensidig forsvarspakt og betydelige våpenavtaler. I tillegg må Israel gi noe til palestinerne.

Saudi-Arabia har angivelig bedt USA om å gi grønt lys til utvikling av et sivilt atomprogram som en del av vilkårene for en avtale med Israel. De ønsker trolig også tilgang på avansert amerikansk forsvarsteknologi.

Talsmann for sikkerhetsrådet i Det hvite hus, John Kirby, sa i forrige uke at et «grunnleggende rammeverk» for en avtale var på plass, men han understreket at det er komplekse utfordringer som krever kompromisser fra begge sider for å få en avtale i havn.

Under en tale i FNs generalforsamling i forrige måned sa også Israels statsminister Benjamin Netanyahu at man nærmer seg en avtale.

Det samme sa den saudiarabiske kronprinsen Mohammed Bin Salman noen få dager tidligere, da han uttalte til den amerikanske TV-kanalen Fox at en avtale med Israel «kommer nærmere for hver dag som går».

Samtalene har allerede ført til endringer i forholdet. Tidligere hadde ingen israelske ministere vært på offisielt besøk til det sunnimuslimske kongedømmet. Nå har to ministere vært på offisielt besøk på én uke.

Israelske F-35-jagerfly i luften. Også Saudi-Arabia ønsker tilgang til de samme jagerflyene. (Foto: IDF)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart