Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Suksessfull USA-tur for Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling 22. september 2023. (Foto: X)
Etter å ha reist bort fra bråket på hjemmebane ble USA-turen en opptur for statsminister Netanyahu.

Fredag ettermiddag stod Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling for tolvte gang, i det som var avslutningen på den mest suksessfulle uken så langt i hans nåværende statsministerperiode.

Netanyahu har denne uken vært på reise til USA, langt borte fra det interne bråket hjemme i Israel. Under talen i FNs generalforsamling fokuserte Netanyahu på mulighetene og utfordringene i Midtøsten.

Han snakket om potensialet for en normalisering i forholdet til Saudi-Arabia og at det mektige sunnimuslimske landet anerkjenner Israel.

– En slik avtale vil langt på vei bety slutten på den arabisk-israelske konflikt. Den vil oppmuntre andre arabiske stater til å normalisere sitt forhold til Israel. Det vil øke mulighetene for en fred med palestinerne. Det vil oppmuntre til en bred forsoning mellom jødedom og islam, mellom Jerusalem og Mekka, mellom etterkommerne av Isak og etterkommerne av Ismael. Dette er enorme velsignelser, sa Netanyahu.

Naturligvis tok han også opp trusselen fra det iranske atomprogrammet.

– Så lenge jeg er statsminister i Israel, så vil jeg gjøre alt som står i min makt for å forhindre Iran i å få atomvåpen, sa Netanyahu fra talerstolen.

Statsministerens USA-besøk startet med et møte med en amerikanske milliardæren og forretningsmannen Elon Musk på Tesla-fabrikken i California. Her deltok Netanyahu også på en direktesendt samtale på det Musk-eide sosiale mediet X, tidligere kjent som Twitter.

Til tross for at det pågikk protester utenfor lokalet i forbindelse med Netanyahus besøk, mistet ikke statsministeren fokuset.

«I samtalen virket Netanyahu rolig og godt forberedt. Han diskuterte kunstig intelligens lenge med Musk og noen av de smarteste på feltet, han dikterte mye av tempoet og retningen i samtalen, og blandet inn humor med diskusjoner om Plato og Bibelen», skriver kommentator Lazar Berman i Times of Israel.

Netanyahu hadde et konstruktivt møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. (Foto: X)

Senere fløy Netanyahu videre til New York, hvor han blant annet møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Selv om møtet hadde potensiale til å bli ubehagelig, ble det nok et godt møte som alle parter var fornøyd med.

Zelenskyjs rådgiver Andriy Yermak, som tidligere har kritisert Israel, gikk ut av møtet med armen rundt Mossad-sjef David Barnea, hvor han uttrykte at han var «veldig fornøyd» med møtet med israelerne.

I forbindelse med USA-turen møtte Netanyahu også den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan for aller første gang. Også det endte opp med å bli et vellykket og tilsynelatende produktivt møte.

Men den største diplomatiske suksessen for Netanyahu var nok møtet med USAs president Joe Biden. Den amerikanske administrasjonen har uttrykt stor skepsis til Netanyahus regjeringspartnere og den pågående rettsreformen. Til tross for det tette og nære forholdet mellom USA og Israel er ikke Netanyahu blitt invitert til Washington siden han ble valgt.

Netanyahu fikk et etterlengtet møte med USAs president Joe Biden under FN-toppmøtet. (Foto: X)

Men under FN-toppmøtet i New York fikk Netanyahu omsider et privat møte med den amerikanske presidenten. Og selv om Biden utrykket bekymring for situasjonen i Israel, gikk ikke kommentarene hans lenger enn budskapet fra Det hvite hus har vært tidligere.

Dessuten sa Biden foran åpne kameraer at han håpet å invitere Netanyahu til Washington innen utgangen av året.

Det var også flere andre gode opplevelser for Netanyahu i forbindelse med møtene med andre verdensledere. Blant annet kunngjorde Kongos president Félix Tshisekedi at landet flytter sin ambassade til Jerusalem etter et møte med Netanyahu.

Høydepunktet denne uken var det likevel en annen som stod for. Den mektige saudiarabiske kronprinsen gikk ut i amerikanske Fox News og sa at Saudi-Arabia og Israel nærmer seg en normalisering. En slik avtale vil være en enorm utenrikspolitisk seier for Netanyahu.

Etter det som ikke kan karakteriseres som noe annet enn suksessfull uke for Netanyahu reiser den israelske statsministeren hjem igjen til Israel. Der vil han igjen bli møtt av store demonstrasjoner og en ustabil innenrikspolitisk situasjon.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart