Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu: – Opprinnelig forslag til rettsreform var dårlig og en tabbe

Benjamin Netanyahu og Elon Musk i en samtale som ble direktesendt på X (Twitter) mandag 18. september 2023. (Foto: GPO)
Etter å ha forsvart sin egen regjerings rettsform i månedsvis sier statsminister Benjamin Netanyahu nå at det opprinnelige forslaget var en tabbe.

Helt siden Benjamin Netanyahus regjering inntok regjeringskontorene ved nyttår har de jobbet med å få vedtatt en omstridt rettsreform. Nå sier statsminister Netanyahu at det opprinnelige forslaget til reform «var dårlig» og «en tabbe», skriver Times of Israel.

Reformen har ført til de største demonstrasjonene i Israels historie. I over et halvt år har hundretusenvis tatt til gatene for å protestere. Over 10.000 reservesoldater har sagt at de ikke lenger vil stille til tjeneste hvis reformen blir vedtatt. Israels samfunn er blitt svært splittet.

Nå ser statsminister Netanyahu ut til å ha endret litt mening i den betente saken. I alle fall hvis man skal tro uttalelsene han kom med i en direktesendt samtale med X-sjef (tidligere Twitter) Elon Musk mandag 18. september fra Teslas fabrikk i byen Fremont i California.

Netanyahu er i USA i forbindelse med et FN-toppmøte i New York, men tok først turen innom California for en direktesendt samtale med den amerikanske milliardæren og forretningsmannen, som er eier av Tesla.

– Jeg har flertall i parlamentet til å kunne lovfeste hva som helst, men jeg gjorde det ikke. Jeg holdt tilbake fordi jeg ønsker at det skal være en bred enighet om dette, sa Netanyahu i samtalen med Musk.

Netanyahu suspenderte store deler av reformen i slutten av mars, men en lov som skal nekte domstolene å bruke «rimelighet» for å vurdere ministere og regjeringsvedtak ble vedtatt i juli. I tillegg er en ny lov som vil endre hvem som utnevner dommere i Israel nær ved å bli vedtatt.

Til tross for at han inntil nylig har forsvart reformen, sier Netanyahu nå at han allerede tidlig mente forslaget var dårlig. Under en uke etter at den nye regjeringen ble tatt i ed presenterte justisminister Yair Levin, fra Netanyahus eget parti, den planlagte reformen med brask og bram.

– Jeg overtok [statsministerkontoret] og det ble lagt frem et forslag som jeg syntes var dårlig, sier Netanyahu sin egen justisministers reform.

Han sier det er mange utfordringer med det israelske rettsvesenet som må fikses, men mener den opprinnelige reformen ikke er riktig oppskrift. Den mener han bare vil flytte ubalansen fra en side til en annen.

– Jeg mente det var en tabbe. Det ville flytte pendelen fra den ene siden til den andre, sier Netanyahu om sin egen regjerings reform.

Han sier videre at han søker å finne et bredt forlik med opposisjonen.

Samtalen mellom Musk og Netanyahu fokuserte også på antisemittisme, fiendtlige nasjoner og kunstig intelligens. Det var Musk som tok opp reformen og viste til demonstrasjoner utenfor Teslas lokaler.

Til tross for at Netanyahu ser ut til å ha snudd med tanke på reformen, sa han at regjeringen fortsatt vil endre måten Israel utnevner dommere på. Dette kalte han en «mindre korreksjon» av dagens system.

I dag er det et dommerpanel som utnevner dommere i Israel. Her har regjeringen ønsket å gi politikerne mer makt i utnevnelsene.

– Israel var, er og vil alltid være et robust demokrati, sier Netanyahu.

Etter intervjuet har Netanyahus parti Likud kommet med en uttalelse om at Netanyahu bare mente å si at «overstyringsklausulen», hvor et enkelt flertall ville vært nok til å overprøve domstolene, var et dårlig forslag. Det forslaget regnes som den mest radikale delen av reformen.

Samtidig som Netanyahu var i USA hadde justisminister Levin et møte med lederne av flere høyreorienterte organisasjoner. Han fortalte dem at han ikke hadde noen planer om å stanse reformen, ifølge Channel 13.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart