Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Over halvparten av israelerne mener landet er i en unntakstilstand

Politiet tar i bruk vannkanoner mot demonstranter som sperrer en vei i forbindelse med protester mot reformen 24. juli 2023. (Foto: Flash90)
Protestene mot regjeringens rettsreform har nå pågått i over et halvt år. Mange israelere er bekymret for situasjonen.

Et flertall av israelerne mener landet er i en unntakstilstand. Dette synet er spesielt utbredt blant israelerne som stemte på opposisjonspartiene, viser en undersøkelse som ble publisert tirsdag 8. august.

Det er undersøkelsen Israeli Voice Index, som produseres månedlig av tenketanken Israel Democracy Institute (IDI), som viser at hele 58 prosent av israelerne mener det er unntakstilstand i landet. Bare en tredjedel av landets befolkning mener det ikke er unntakstilstand.

Svarene er i hovedsak delt langs politiske og ideologiske skillelinjer, skriver Times of Israel. Mindre enn en tredjedel av velgerne til statsminister Benjamin Netanyahu og hans koalisjon av religiøse og høyreorienterte partier mener landet er i en form for unntakstilstand.

Det er de pågående demonstrasjonene og støyet i forbindelse med regjeringens omstridte rettsreform som gjør at flertallet av landet mener det er unntakstilstand. Protestene har pågått i over et halvt år.

Protestene mot reformen har også medført at mange reservesoldater har sagt at de ikke lenger ønsker å melde seg til frivillig tjeneste for forsvaret.

Spørreundersøkelsen til IDI viser at et lite antall israelere mener disse soldatene bør avskjediges. Kun 9% av velgerne på venstresiden mener det, 13% av velgerne i sentrum og 33% av velgerne som holder til på høyresiden.

Rundt halvparten av deltakerne i spørreundersøkelsen sier de frykter at deres personlige økonomi vil svekkes som følge av uroen rundt rettsreformen. Både israelske og internasjonale finansielle institusjoner har advart om at reformen kan skade den israelske økonomien.

Netanyahu og hans regjering har stort sett avvist disse påstandene.

Nylig ble deler av reformen vedtatt i parlamentet. Da fremstilte NRK det feilaktig som om det ville gi Netanyahu kontroll over domstolene:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart