Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Her møtes de for aller første gang

Benjamin Netanyahu og Recep Erdogan møttes for første gang 19. september under FN-toppmøtet i New York. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Recep Tayyip Erdogan møttes ansikt til ansikt under FN-toppmøtet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på sidelinjen i forbindelse med FNs generalforsamling i New York. Det er første gang de to statslederne møtes ansikt til ansikt.

Møtet fant sted dagen etter at Erdogan sa til journalister at han støtter USAs forsøk på mekle frem en avtale mellom Saudi-Arabia og Israel. Erdogan sa en slik avtale vil redusere spenningen i hele regionen.

Netanyahus kontor sier den israelske statsministeren og Erdogan er enige om å koordinere flere besøk i nær fremtid, skriver Jerusalem Post.

Erdogan er blant annet interessert i en snarlig tur til Israel for å be ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, ifølge Channel 12. Bønnen skal markere 100-årsjubileet til den tyrkiske republikken, som ble grunnlagt 29. oktober 1923. Jerusalem lå under det osmanske riket, frem til rikets fall.

Ifølge Tyrkia diskuterte Erdogan og Netanyahu forholdet mellom Israel og palestinerne. De skal også ha diskutert samarbeid innen energi, teknologi, innovasjon, kunstig intelligens og cybersikkerhet.

Både Netanyahu og Erdogan hadde med seg en stor delegasjon på møtet. (Foto: Tyrkias president)

Tyrkias utenriksminister, energiminister og etterretningssjef var også til stede på møtet. Erdogan publiserte en melding på X (tidligere Twitter) om at han håpet møtet vil være «fordelaktig for vårt land og region».

På begynnelsen av 2010-tallet var det en isfront mellom Israel og Tyrkia, men forholdet har myknet opp med årene. Dette ble også tydelig under Erdogans tale til FNs generalforsamling tirsdag 19. september.

I motsetning til tidligere år avsto Erdogan fra å kritisere Israel og kom bare med noen få støttende ord til palestinerne, som han omtrent bare nevnte i en bisetning. Erdogan stod på talerstolen i FN bare noen timer før møtet med Netanyahu.

I tidligere år har Erdogan brukt talerstolen i FN til harde ordelag mot Israel. Senest i 2020 forlot den israelske delegasjonen salen da Erdogan brukte talerstolen til å demonisere Israel. Nå er tonen en helt annen.

Økt diplomatisk isolasjon og økonomiske vanskeligheter for Tyrkia blir pekt på som årsaker til at Erdogan har vendt seg mot Israel igjen. Tyrkia og Israel hadde lenge et tett og nært samarbeid, men forholdet ble ødelagt etter at ti tyrkiske aktivister ble drept etter å ha angrepet israelske soldater ombord skipet Mavi Marmara i 2010.

Det var først høsten 2022 at Tyrkia og Israel etablerte fulle diplomatiske bånd igjen, etter at Israels president Isaac Herzog hadde besøkt Erdogan i Ankara fem måneder tidligere. Besøket ble sett på som et vendepunkt.

Etter besøket begynte Tyrkia å deportere Hamas-medlemmer fra landet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart