Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ville utestenge det israelske landslaget – endte selv opp med å bli utestengt

Israels U19-landslag imponerte stort og kvalifiserte seg til U20-mesterskapet. (Foto: Israels fotballforbund)
FIFA slår hardt ned mot diskrimineringen av Israel.

Indonesia er fratatt vertskapet for U20-verdensmesterskapet i fotball etter politisk uro som følge av Israels deltakelse, skriver Israel Hayom.

Det internasjonale fotballforbundet FIFA sier Indonesia ikke lenger skal arrangere turneringen med 24 lag, som starter 20. mai, på grunn av «de nåværende omstendighetene». De spesifiserer ikke det ytterligere.

– En ny vertsnasjon vil bli kunngjort så snart som mulig. Foreløpig vil datoene til turneringen forbli uendret, sier FIFA i en uttalelse.

Beslutningen om å fjerne Indonesia som vertskap ble tatt etter et møte i Doha mellom FIFA-president Gianni Infantino og fotballpresidenten i Indonesia. Israel kvalifiserte seg til sitt første U20-mesterskap i juni i fjor. Israels deltakelse skal den siste tiden ha ført til politisk uro i landet som etter planen skulle være vertskap for det store mesterskapet.

Indonesias president Joko Widodo gikk ut og sa at hans administrasjon motsatte seg Israels deltakelse. Han sa videre at de hadde sagt ja til å være vertskap for mesterskapet før de visste at Israel kvalifiserte seg.

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske nasjon og har ingen formelle diplomatiske relasjoner til Israel. Landet ytrer seg ofte til støtte for palestinerne. De siste årene har det likevel vært snakk om å etablere diplomatiske forbindelser gjennom en utvidelse av Abraham-avtalene.

Det er uklart hvor turneringen nå vil bli arrangert. Etter planen skulle mesterskapet spilles på seks stadioner i Indonesia. Argentina, som ikke kvalifiserte seg til mesterskapet, er angivelig interessert i å overta.

– En ny vert vil bli kunngjort så fort som mulig, sier FIFA.

I tillegg til å miste U20-mesterskapet kan Indonesia bli ytterligere disiplinert av FIFA. Landet risikerer også å bli utestengt fra den asiatiske kvalifiseringen til fotball-VM i 2026, som starter opp i oktober.

Israel kvalifiserte seg til sitt første U20-mesterskap etter å ha kommet til semifinalen i det europeiske U19-mesterskapet. Det israelske laget imponerte stort og slo ut fotballstorheten Frankrike. Israel tapte til slutt semifinalen mot England.

Selv om Israel geografisk ligger i Asia er landet medlem av det europeiske fotballforbundet. Israel forlot det asiatiske fotballforbundet på 1970-tallet på grunn av politiske og sikkerhetsmessige årsaker.

FIFA omtaler U20-mesterskapet som en «turnering med morgendagens superstjerner». Diego Maradona, Lionel Messi og Paul Pogba har alle blitt kåret til mesterskapets beste spillere i tidligere utgaver. Vår egen Erling Braut Haaland ble toppscorer for Norge i turneringen i 2019.

Indonesia er for øvrig ikke det første landet som mister et mesterskap som følge av diskriminering av israelere. I 2019 mistet nabolandet Malaysia retten til å arrangere svømme-VM fordi landet ikke ville slippe inn israelske utøvere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart