Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Ine Eriksen Søreide møtte Benjamin Netanyahu søndag 7. januar 2018. (Foto: GPO/Flickr)
Ine Eriksen Søreide møtte Benjamin Netanyahu i Jerusalem søndag 7. januar 2018. (Foto: GPO/Flickr)

«Vi har understreket at det er svært uheldig at nordmenn […] har blitt eller risikerer å bli nektet innreise til Israel»

Slik svarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide på spørsmål om Israels innreiseregler.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

I et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) spør SV-politiker Audun Lysbakken hvordan Norge forholder seg til at representanter for LO risikerer å bli nektet innreise til Israel. Slik lyder spørsmålet hans:

«Klassekampen omtalte 24. februar at Israels ambassade i Norge signaliserer til LO at de «ikke nødvendigvis får innreise til Israel», på grunn av deres vedtatte politikk, som ambassaden er svært kritisk til. En LO-tillitsvalgt ble også nektet innreise til Israel nylig.

Hvordan forholder ministeren seg til at Israel ønsker å nekte Norges største fagorganisasjon innreise til landet, og har hun tenkt å foreta seg noe for å hindre at Israel faktisk innfører en slik praksis?»

Israel vedtok i fjor en lov som sier at utenlandske borgere som oppmuntrer til økonomisk, kulturell eller akademisk boikott av Israel, israelske institusjoner eller områder under israelsk kontroll, kan bli nektet innreise.

To måneder senere vedtok LO ikke bare full boikott av Israel, men de sa også tydelig fra at de støtter en politikk der verdens eneste jødiske stat forsvinner. LO kjemper for en arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men vil ha verdens eneste jødiske stat bort. Nå vil de også ha fagbevegelsene i andre land med på å utsulte og utarme Israel.

Den israelske ambassaden i Oslo har advart om at slike vedtak kan få konsekvenser, og i februar ble en tillitsvalgt i LO nektet innreise til Israel.

Dette svarer utenriksministeren på spørsmålet fra SV-politikeren:

«Norske myndigheter har stilt seg kritiske til konsekvensene som israelske innreisebestemmelser i flere tilfeller får for norske og andre lands borgere. Jeg formidlet dette tydelig til statsminister Netanyahu og andre ministre da jeg besøkte Israel i januar. Norge vil, sammen med andre berørte land, fortsette å ta disse sakene opp med israelske myndigheter.

Vi har understreket at det er svært uheldig at nordmenn som på vegne av ulike organisasjoner skal følge opp programmer eller bistandsprosjekter i Palestina, har blitt eller risikerer å bli nektet innreise til Israel. Flere likesinnede land opplever samme utfordringer for sine borgere.

Ambassaden i Tel Aviv og representasjonskontoret i Al Ram gir konsulær bistand til alle norske borgere som ønsker og har behov for det. I tillegg følger ambassaden opp enkeltsaker med israelske myndigheter og har en rekke ganger fremført kritikk av den israelske innreisepraksisen. Det gjelder også i den konkrete saken som stortingsrepresentanten viser til i sitt spørsmål.

Som alle suverene stater har Israel rett til å regulere, i samsvar med landets folkerettslige forpliktelser, hvem som slipper inn på dets territorium. Dette betyr at norske myndigheter har begrensede muligheter til å påvirke beslutninger om innreise som fattes av israelske myndigheter. Til tross for dette, tar vi altså opp saker der norske borgere nektes innreise med israelske myndigheter.»

Hva synes du om svaret fra Søreide? Si din mening i kommentarfeltet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart