Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

PA-president Mahmoud Abbas under en konferanse i World Economic Forum, våren 2013. (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)
PA-president Mahmoud Abbas under en konferanse i World Economic Forum, våren 2013. (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)

Abbas: «Ikke en eneste israeler» i framtidig palestinsk stat

- I en permanent løsning vil vi ikke ha en eneste israeler - sivil eller soldat - i vårt land, sa PA-president Mahmoud Abbas til reportere i Egypt mandag. Ingen jøder skal med andre ord få bo i Palestina.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

USAs utenriksminister John Kerry har håpet å holde partenes krav i forhandlingene mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter mest mulig hemmelig, for å unngå unødig støy rundt prosessen. Det ser ut som om Mahmoud Abbas brøt dette prinsippet allerede samme dag som forhandlingene skulle begynne.

– I en permanent løsning vil vi ikke ha en eneste israeler – sivil eller soldat – i vårt land, sa Abbas til egyptiske journalister mandag.

– En internasjonal, multinasjonal tilstedeværelse som i Sinai, Libanon eller Syria kan vi leve med, fortsatte han.

Som et forhåndskrav for å få i gang forhandlinger har palestinske selvstyremyndigheter krevd at Israel løslater ikke bare palestinere, men også arabiske israelske statsborgere dømt for sikkerhetsbrudd i tiden før 1993.

Abbas har ikke noe problem med å fremsette krav på vegne av palestinere som bor i Israel. Det er bare jøder i Palestina han ikke vil vite noe av. Eller tror noen at Abbas vil akseptere jøder som frasier seg sitt israelske statsborgerskap? Vil forbudet mot israelere i «Palestina» også gjelde for arabere med israelsk statsborgerskap, som for eksempel er gift med en palestiner fra Vestbredden? Neppe.

Før andre verdenskrig var det omlag én million jøder i hele den arabiske verden – nå er det færre enn ti tusen igjen. Den arabiske verden hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Slik skal det tydeligvis også være i Palestina, om det noen gang blir opprettet. Lite taler mer tydelig om behovet for Israel som en jødisk stat.

 

Oppdatering kl. 14.00 tirsdag 30. juli

Israels diasporaminister Naftali Bennett kritiserte uttalelsen til Abbas da han holdt et foredrag på en konferanse om antisemittisme for en gruppe Knesset-politikere i dag. Et Palestina uten en eneste israeler – «sivil eller soldat» – betyr i virkeligheten at Abbas ønsker et jødefritt Palestina, påpekte Bennett.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart