Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Netanyahu talte på konferanse for jødiske ledere i USA søndag 14. februar. (Foto: GPO)
Netanyahu talte på konferanse for jødiske ledere i USA søndag 14. februar. (Foto: GPO)

Netanyahu besøker Kasakhstan og Aserbajdsjan

- Dette er et tydelig tegn på at Israel ikke er isolert i verden, sa den israelske statsministeren før han dro til to muslimske land.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Tirsdag morgen reiste Israels statsminister Benjamin Netanyahu til Kasakhstan og Aserbajdsjan. Målet med besøket er å fremme sikkerhet, økonomi og diplomatiske bånd med de to muslimske landene, skriver Times of Israel.

Netanyahu blir den første israelske statsministeren som besøker regionen i løpet av de 25 årene Israel har hatt diplomatiske bånd til de tidligere sovjetiske republikkene i sentral-Asia. Besøk av israelske ledere i land med muslimsk flertall er sjeldne.

Da Netanyahu snakket med pressen før avreise, fortalte han at besøket viser Israels suksess når det gjelder å utvikle forhold til muslimske land.

– Dette er to store og viktige land i den muslimske verden, og vårt mål er å fremme sikkerhet, økonomi og diplomatiske bånd, sa Israels statsminister.

– I motsetning til det man hører nå og da er Israel ikke et isolert land, men heller et attraktivt land, sa Netanyahu.

– Disse landene vil gjerne styrke forholdet til Israel. I etterkant av vår tilnærming til asiatiske, afrikanske og latin-amerikanske land er det på tide å fokusere på land i den muslimske verden. Dette er en del av vår politikk om å nå ut. Israels forhold blomstrer på uventet vis, uttalte Netanyahu.

Det er første gang at en israelsk statsminister besøker Kasakhstan. I 1997 ble Netanyahu den første israelske lederen som besøkte Aserbajdsjan.

Kasakhstan skal være interesserte i å lære om Israels anti-terrorarbeid, i tillegg til å gjøre avtaler om israelsk høyteknologi. Aserbajdsjan ønsker angivelig å anskaffe det israelske rakettforsvarssystemet Iron Dome.

På tirsdag møtte Netanyahu Aserbajdsjans president Ilham Aliyev. I forbindelse med møtet ble det gjort kjent at landet har kjøpt våpen av Israel for rundt 40 milliard kroner.

Begge landene er viktige allierte. Aserbajdsjan, som har en lang grense til Iran, er en stat med sekulær forfatning som har hatt varme forhold til Israel. Nesten 98 prosent av landets 10 millioner innbyggere er shia-muslimer. I tillegg er landet en av Israels største handelspartnere. Aserbajdsjan kjøper israelske våpensystemer, mens den jødiske staten kjøper en stor del av landets olje.

Rundt 70 prosent av Kasakhstans befolkning er muslimsk. Fra 1. januar kommer Kasakhstan til å sitte i FNs sikkerhetsråd i to år. Landet har tradisjonelt fulgt Russlands eksempel i å støtte pro-palestinske resolusjoner. Det forventes at Netanyahu forsøker å endre dette.

Det anlås at mer enn 20.000 jøder bor i Aserbajdsjan. De fleste bor i hovedstaden Baku, men det finnes mindre samfunn i blant annet Guba-regionen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart