Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat. (Foto: US Islamic World Forum)
Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat. (Foto: US Islamic World Forum)

Palestinernes sjefsforhandler: – Vi må trekke tilbake vår anerkjennelse av Israel

Saeb Erekat gjentok trusler mot Israel.

– President Trump har ønsket å fjerne Jerusalem fra forhandlingsbordet. I stedet har han fjernet USA fra forhandlingsbordet. Vi har ikke noe annet valg enn å iverksette sentralrådets [PLOs sentralråd] anbefalinger om å trekke tilbake anerkjennelsen av Israel inntil Israel anerkjenner Palestina, erklærte palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat tirsdag 6. mars. Uttalelsen er gjengitt i Jerusalem Post.

Erekat kom med trusselen dagen etter at USAs president i et møte med Israels statsminister gjentok at han hadde fjernet Jerusalem som tema for forhandlinger mellom Israel og palestinerne da han 6. desember erklærte at USA anerkjenner byen som Israels hovedstad.

Det palestinske sentralrådet, som er et av PLOs øverste organer, vedtok på sitt møte 15. januar å tildele PLOs eksekutivkomité oppgaven med «å trekke tilbake anerkjennelsen av Israel inntil den jødiske staten anerkjenner staten Palestina, stanser bosetningsaktivitet og opphever annekteringen av Øst-Jerusalem.»

Det var på dette møtet at palestinernes president Mahmoud Abbas kom med svært sterke anklager mot Israel. Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman svarte ved å si at Abbas hadde «gått helt fra vettet».

Abbas antydet i sin tale til det palestinske sentralrådet at europeiske jøder valgte å bli drept i Holocaust framfor å emigrere til det britisk-styrte mandatområdet Palestina. Han hevdet at Israels første statsminister, David Ben-Gurion, tvang jøder i Jemen og Irak til å flytte til Israel mot deres vilje og at den jødiske staten bevisst skapte uro i arabiske land for å tvinge jøder i Midtøsten til å flytte til den nyopprettede staten.

Den palestinske presidenten påsto også at Israel ble etablert som et «kolonialistisk prosjekt som ikke har noe med jødedommen å gjøre», for å beskytte europeiske interesser. Ikke én eneste gang nevnte Abbas noe om jødenes tilknytning til Israel.

Anerkjennelsen som PLO ga av Israel på 1990-tallet, har vist seg å være en erkjennelse av at Israel eksisterte som noe de måtte forholde seg til, ikke en aksept for at Israel var kommet for å forbli som en jødisk stat. Der er PLO og Den arabiske liga tydelige. De sier absolutt og kategorisk nei til å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart