Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hva vil Trump-planen bety?

USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)
USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)
Trump-administrasjonen har lovet at deres plan for fred mellom israelere og palestinerne – «århundrets avtale» - vil bli presentert i juni.

Mange varsler at planen er dødfødt. Palestinerne har satt seg på bakbena for lang tid siden. Allerede i januar 2018 sendte palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat det han hevdet var en skisse av Donald Trumps fredsplan til PA-president Mahmoud Abbas. Erekat anbefalte sin president å avvise denne planen allerede før den blir kunngjort. Det var nettopp det Mahmoud Abbas gjorde i en to timer lang tale 14. januar 2018. «Må huset ditt bli ødelagt,» sa Abbas om Trump, en av de mest forbitrede forbannelser man kan gi på det arabiske språket.

Men selv om Trump-planen aldri skulle bli fullt ut realisert, vil den ha avgjørende betydning for framtidig utvikling i forholdet mellom israelere og palestinere, argumenterer professor Eyal Zisser i avdeling for Midtøsten-historie ved Tel Aviv universitetet.

  1. Trump-planen vil danne et grunnlag for framtidige forhandlinger, og gi en kraftig styrket forhandlingsposisjon for Israel i forhold til Clintons fredsforslag [2001] og Ehud Olmerts tilbud [2008].
  2. Trump-planen kan bidra til løsning ved å rydde noen problemer av veien, først og fremst palestinske flyktninger. Amerikanerne vil avvise palestinernes krav om «rett til retur» og legge til rette for varig bosetning i landene 1948-flyktningene og deres etterkommere har bodd i de siste 71 årene.
  3. Trump-planen kan gi den israelske regjeringen mulighet til å hevde israelsk suverenitet over deler av Judea og Samaria, først og fremst de store bosetningsblokkene på Vestbredden. Når planen blir avvist av palestinerne, kan Israel få støtte fra amerikanerne til å gjøre ensidige skritt på Vestbredden.

«52 år etter Seksdagerskrigen i juni 1967, kan århundrets avtale i juni 2019 bringe bud om forandring, til og med om en ny revolusjon i statusen til Judea og Samaria. Denne revolusjonen kan vi forvente vil få amerikansk anerkjennelse tilsvarende Trumps anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golan-høydene,» avslutter Zisser i Israel Hayom.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart