USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)
USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)

Hva vil Trump-planen bety?

Trump-administrasjonen har lovet at deres plan for fred mellom israelere og palestinerne – «århundrets avtale» - vil bli presentert i juni.

Mange varsler at planen er dødfødt. Palestinerne har satt seg på bakbena for lang tid siden. Allerede i januar 2018 sendte palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat det han hevdet var en skisse av Donald Trumps fredsplan til PA-president Mahmoud Abbas. Erekat anbefalte sin president å avvise denne planen allerede før den blir kunngjort. Det var nettopp det Mahmoud Abbas gjorde i en to timer lang tale 14. januar 2018. «Må huset ditt bli ødelagt,» sa Abbas om Trump, en av de mest forbitrede forbannelser man kan gi på det arabiske språket.

Men selv om Trump-planen aldri skulle bli fullt ut realisert, vil den ha avgjørende betydning for framtidig utvikling i forholdet mellom israelere og palestinere, argumenterer professor Eyal Zisser i avdeling for Midtøsten-historie ved Tel Aviv universitetet.

  1. Trump-planen vil danne et grunnlag for framtidige forhandlinger, og gi en kraftig styrket forhandlingsposisjon for Israel i forhold til Clintons fredsforslag [2001] og Ehud Olmerts tilbud [2008].
  2. Trump-planen kan bidra til løsning ved å rydde noen problemer av veien, først og fremst palestinske flyktninger. Amerikanerne vil avvise palestinernes krav om «rett til retur» og legge til rette for varig bosetning i landene 1948-flyktningene og deres etterkommere har bodd i de siste 71 årene.
  3. Trump-planen kan gi den israelske regjeringen mulighet til å hevde israelsk suverenitet over deler av Judea og Samaria, først og fremst de store bosetningsblokkene på Vestbredden. Når planen blir avvist av palestinerne, kan Israel få støtte fra amerikanerne til å gjøre ensidige skritt på Vestbredden.

«52 år etter Seksdagerskrigen i juni 1967, kan århundrets avtale i juni 2019 bringe bud om forandring, til og med om en ny revolusjon i statusen til Judea og Samaria. Denne revolusjonen kan vi forvente vil få amerikansk anerkjennelse tilsvarende Trumps anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golan-høydene,» avslutter Zisser i Israel Hayom.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart