Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Her signeres den historiske avtalen

Israels statsminister Yair Lapid signerte 27. oktober 2022 en historisk maritim avtale med Libanon. (Foto: Flash90)
Israel og Libanon enige om delelinje i Middelhavet.

Den israelske regjeringen har godkjent den USA-meklede delelinjen med Libanon. Israels statsminister Yair Lapid sier avtalen betyr at et fiendtlig land anerkjenner staten Israel, skriver Times of Israel.

– Det er ikke hver dag en fiendtlig stat anerkjenner staten Israel, i en skriftlig avtale, som hele verdenssamfunnet kan se, sier Lapid.

Et enstemmig kabinett godkjente avtalen som det er ventet skal bli signert av partene under en seremoni på en FN-base ved grensen.

Også hele det israelske sikkerhetsapparatet har støttet avtalen.

Avtalen vil løse en territoriell tvist i et område av Middelhavet hvor Libanon har som mål å lete etter naturgass. Det ligger også nær områder hvor Israel har avdekket store mengder hydrokarboner.

Selv om en slik avtale på langt nær vil løse alle utfordringer, vil den lette sikkerhets- og økonomiske bekymringer for både Israel og Libanon, to land som har en historie som er full av konflikter med hverandre.

Israel og Libanon et teknisk sett fortsatt i krig og er aldri blitt enige om å fastsette grensene på land. De har i stedet forholdt seg til en FN-håndhevet våpenhvilelinje kjent som den «Blå linje». Det har gjort at også den økonomiske sonen utenfor kysten har vært omstridt.

Mangel på maritim grense har ikke vært et stort problem tidligere, men for litt over et tiår siden ble det funnet store forekomster av gass i det østlige Middelhavet. Det førte igjen til ny og økt spenning i området.

Den nye avtalen vil dempe spenningen og mange håper det er første skritt på veien mot en normalisering av forholdet mellom landene.

Et israelsk marineskip utenfor kysten av Rosh Hanikra, ved grensen mot Libanon. (Foto: Flash90)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart