Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Israels statsminister Yair Lapid signerte 27. oktober 2022 en historisk maritim avtale med Libanon. (Foto: Flash90)

Her signeres den historiske avtalen

Israel og Libanon enige om delelinje i Middelhavet.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Den israelske regjeringen har godkjent den USA-meklede delelinjen med Libanon. Israels statsminister Yair Lapid sier avtalen betyr at et fiendtlig land anerkjenner staten Israel, skriver Times of Israel.

– Det er ikke hver dag en fiendtlig stat anerkjenner staten Israel, i en skriftlig avtale, som hele verdenssamfunnet kan se, sier Lapid.

Et enstemmig kabinett godkjente avtalen som det er ventet skal bli signert av partene under en seremoni på en FN-base ved grensen.

Også hele det israelske sikkerhetsapparatet har støttet avtalen.

Avtalen vil løse en territoriell tvist i et område av Middelhavet hvor Libanon har som mål å lete etter naturgass. Det ligger også nær områder hvor Israel har avdekket store mengder hydrokarboner.

Selv om en slik avtale på langt nær vil løse alle utfordringer, vil den lette sikkerhets- og økonomiske bekymringer for både Israel og Libanon, to land som har en historie som er full av konflikter med hverandre.

Israel og Libanon et teknisk sett fortsatt i krig og er aldri blitt enige om å fastsette grensene på land. De har i stedet forholdt seg til en FN-håndhevet våpenhvilelinje kjent som den «Blå linje». Det har gjort at også den økonomiske sonen utenfor kysten har vært omstridt.

Mangel på maritim grense har ikke vært et stort problem tidligere, men for litt over et tiår siden ble det funnet store forekomster av gass i det østlige Middelhavet. Det førte igjen til ny og økt spenning i området.

Den nye avtalen vil dempe spenningen og mange håper det er første skritt på veien mot en normalisering av forholdet mellom landene.

Et israelsk marineskip utenfor kysten av Rosh Hanikra, ved grensen mot Libanon. (Foto: Flash90)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart