Minst 10 tilsvarende MiG 29-fly skal Russland levere til Syria-regimet. (Illustrasjon: Paul Nelhams, flickr.com)
Minst 10 tilsvarende MiG 29-fly skal Russland levere til Syria-regimet. (Illustrasjon: Paul Nelhams, flickr.com)

Russland vil selge ti jagerfly til Syria

Israel skal ha tvunget Russland til å utsette leveranse av avansert rakettsystem til Syria med å true med fullskala krig, ifølge russiske og libanesiske medier. Men nå melder russerne at de vil selge Assad-regimet 10 toppmoderne MiG-jagerfly.

Tidligere denne måneden avslørte israelsk etterretning at Russland var i ferd med å gjennomføre en våpenleveranse til regimet i Syria. Det avanserte rakettforsvarssystemet S-300 kan tilintetgjøre både truende raketter og fly i luften.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiste derfor til Moskva, for å overbevise Kreml om å trekke seg fra avtalen. IAF har allerede angrepet det vestlig etterretningskilder sier er Hizbollah-mål i Syria, for å stanse smugling av våpen over grensen til Libanon. Slike aksjoner vil i framtiden bli mye vanskeligere å gjennomføre, dersom S-300-batteriene blir aktive i Syria. Bashar Assad hevder at våpensystemet allerede er levert.

Men Russland ser ikke ut til å gi seg med dette. Etter at EU besluttet å oppheve det interne forbudet mot våpensalg til partene i den syriske borgerkrigen, har Moskva bestemt seg for å levere minst 10 MiG 29 M/M2-jagerfly til regimet. Det melder Associated Press og Times of Israel fredag. Fra før av har også landet plassert 12 krigsskip utenfor Syrias kyst, for å advare Vesten mot å blande seg inn på opprørernes side.

Direktør i MiG, Sergei Korotkov, avslører at representanter fra Damaskus allerede er på plass i Russland for å drøfte en rammeavtale og leveringstid.

Fredag hevdet kilder til både russiske og libanesiske medier at S-300-systemet ikke er levert til Syria. De avviser dermed Assads påstand fra tidligere i uken. Kildene sier Israel har klart å overbevise russerne om å utsette leveransen til midten av 2014, gjennom å true med fullskala krig. Saken refereres også i Times of Israel og andre israelske medier. Med sensuren i militære saker her, innebærer ofte slike referanser til utenlandske medier at de kan bekrefte informasjonen – men uten å kunne si det direkte.

Vladimir Putin skal ifølge mediene ha tilbudt MiG-jagerflyene som kompensasjon for de forsvarsrakettene som de likevel ikke skal selge til Assad-regimet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart