Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Russland vil selge ti jagerfly til Syria

Minst 10 tilsvarende MiG 29-fly skal Russland levere til Syria-regimet. (Illustrasjon: Paul Nelhams, flickr.com)
Minst 10 tilsvarende MiG 29-fly skal Russland levere til Syria-regimet. (Illustrasjon: Paul Nelhams, flickr.com)
Israel skal ha tvunget Russland til å utsette leveranse av avansert rakettsystem til Syria med å true med fullskala krig, ifølge russiske og libanesiske medier. Men nå melder russerne at de vil selge Assad-regimet 10 toppmoderne MiG-jagerfly.

Tidligere denne måneden avslørte israelsk etterretning at Russland var i ferd med å gjennomføre en våpenleveranse til regimet i Syria. Det avanserte rakettforsvarssystemet S-300 kan tilintetgjøre både truende raketter og fly i luften.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiste derfor til Moskva, for å overbevise Kreml om å trekke seg fra avtalen. IAF har allerede angrepet det vestlig etterretningskilder sier er Hizbollah-mål i Syria, for å stanse smugling av våpen over grensen til Libanon. Slike aksjoner vil i framtiden bli mye vanskeligere å gjennomføre, dersom S-300-batteriene blir aktive i Syria. Bashar Assad hevder at våpensystemet allerede er levert.

Men Russland ser ikke ut til å gi seg med dette. Etter at EU besluttet å oppheve det interne forbudet mot våpensalg til partene i den syriske borgerkrigen, har Moskva bestemt seg for å levere minst 10 MiG 29 M/M2-jagerfly til regimet. Det melder Associated Press og Times of Israel fredag. Fra før av har også landet plassert 12 krigsskip utenfor Syrias kyst, for å advare Vesten mot å blande seg inn på opprørernes side.

Direktør i MiG, Sergei Korotkov, avslører at representanter fra Damaskus allerede er på plass i Russland for å drøfte en rammeavtale og leveringstid.

Fredag hevdet kilder til både russiske og libanesiske medier at S-300-systemet ikke er levert til Syria. De avviser dermed Assads påstand fra tidligere i uken. Kildene sier Israel har klart å overbevise russerne om å utsette leveransen til midten av 2014, gjennom å true med fullskala krig. Saken refereres også i Times of Israel og andre israelske medier. Med sensuren i militære saker her, innebærer ofte slike referanser til utenlandske medier at de kan bekrefte informasjonen – men uten å kunne si det direkte.

Vladimir Putin skal ifølge mediene ha tilbudt MiG-jagerflyene som kompensasjon for de forsvarsrakettene som de likevel ikke skal selge til Assad-regimet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart