Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu rådet USA til å akseptere Russland-forslag

USAs utenriksminister John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu, under en telefonsamtale med USAs utenriksminister John Kerry torsdag, oppfordret Washington til å akseptere det russiske kompromissforslaget angående Syria.

Onsdag 11. september ringte John Kerry til Benjamin Netanyahu for å få råd angående Russlands forslag om å ødelegge de kjemiske våpnene i Syria.

Den israelske statsministeren skal ha uttrykt sin tro på at Kremlin ikke forsøker å lure amerikanerne. Videre skal han ha sagt at han tror avtalen er mulig å gjennomføre, ifølge det kilder som kjenner til detaljene i samtalene forteller Times of Israel og Associated Press (AP).

Tvunget til å slippe til inspektører?
Israel frykter at avtalen mellom Russland og USA kan føre til press mot Jerusalem for å ratifisere ikke-spredningsavtalen for kjemiske våpen. Skiftende israelske regjeringer har aldri ønsket å gjøre dette, så lenge deres fiendtlig innstilte naboland i nord sitter på et stort arsenal av ikke-konvensjonelle våpen. Det er en begrunnelse Israel til nå har sluppet unna med.

Men nå som det internasjonale samfunnet trolig skal starte arbeidet med å ødelegge de kjemiske våpnene i Syria, melder Kanal 10 at Israel er redd de blir offer for nytt internasjonalt press – i hovedsak fra USA og Russland.

Skulle avtalen bli ratifisert blir Israel nødt til å slippe internasjonale observatører til på svært sensitive sikkerhetsinstallasjoner, som atomreaktoren Dimona og Nes Ziona Biological Institute.

Hizbollah «redder» kjemiske våpen
Men en rapport fra den saudi-arabiske avisen Al-Watan, som blir referert til i Jerusalem Post, antyder at Bashar Assad og Syria-regimet ikke er så samarbeidsvillige som de har gitt uttrykk for. De hevder Syria overfører kjemiske våpen til den libanesiske terrorgruppen Hizbollah i stor skala, for at de ikke skal bli oppdaget av internasjonale inspektører.

Deler av det kjemiske arsenalet skal også ha blitt flyttet ombord på russiske krigsskip, som har ligget i havn i Syria.

Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz (Foto: Knesset.gov.il)
Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz (Foto: Knesset.gov.il)

Ifølge Israels strategiminister Yuval Steinitz, som søndag ble intervjuet av Hæren Radio, har Israel «god kapasitet» til å følge med på om og hvor Assad flytter sine kjemiske våpen.

Krever «bindende» Syria-resolusjon
Israel er ikke det eneste landet som er skeptiske til Damaskus’ vilje til å forplikte seg. Som en del av avtalen med USA, skal det russiske Syria-forslaget legges fram for votering i FNs sikkerhetsråd. USA, sammen med de to av de andre vetomaktene Frankrike og Storbritannia, krever en resolusjon som er «betydelig og bindende».

Frankrikes statsminister Francois Hollande, USAs utenriksminister Kerry og Storbritannias utenriksminister William Hague møttes i Paris mandag, for å diskutere veien videre. De tre landene krever en presis tidstabell for tilintetgjøringen av de kjemiske våpnene i Syria, skriver i24news.

I ettermiddag publiserer også FNs inspektører sin rapport fra det kjemiske angrepet i Ghouta for få uker siden. Det er ventet at denne rapporten vil være dårlig nytt for Assad.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart