Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel er skeptiske til Frankrikes fredsstrategi

Statsminister Benjamin Netanyahu i et møte i 2013 med Frankrikes daværende utenriksminister Laurent Fabius. Fabius var arkitekten bak det nye franske fredsinitiativet. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i et møte i 2013 med Frankrikes daværende utenriksminister Laurent Fabius. Fabius var arkitekten bak det nye franske fredsinitiativet. (Foto: GPO)
Israelske myndigheter ønsker direkte forhandlinger med palestinerne, uten forhåndsbetingelser. De stiller spørsmål ved logikken bak det nye franske forslaget til fredsstrategi.

Frankrike er på banen med et nytt initiativ til en strategi de mener kan løse den israelsk-palestinske konflikten. Kort fortalt er ideen å opprette en internasjonal fredskonferanse der både vestlige stormakter og arabiske land skal bidra i en samlet meklerrolle. Ifølge franskmennenes tidsplan skal konferansen samles innen mai. Der skal de deltakende landene være med på å forhandle fram et grunnlag for direkte samtaler mellom Israel og det palestinske lederskapet.

Denne uken har den franske spesialutsendingen Pierre Vimont vært på besøk i Israel og de palestinske områdene for å presentere initiativet for partene. Palestinernes president Mahmoud Abbas har ønsket velkommen initiativet og den internasjonale støtten han tror det vil medføre for palestinerne. Israels statsminister Benjamin Netanyahu er derimot mer skeptisk. Han har lenge tatt til orde for å gjenoppta direkte samtaler med palestinerne uten forhåndsbetingelser. Det israelske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at de ”stiller spørsmål ved logikken bak det franske initiativet”, ifølge Reuters.

Da Pierre Vimont besøkte Israel, var han i møte med utenriksdepartementets direktør Dore Gold.

– Den israelske siden la vekt på viktigheten av direkte bilaterale forhandlinger uten noen forhåndsbetingelser mellom partene, og på PAs ansvar for å bekjempe terror og oppvigleri, heter det i Utenriksdepartementets uttalelse.

Frankrike forsøkte i fjor uten hell å få med seg USA på å vedta en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om en endelig tidsfrist for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Da det nye franske fredsinitiativet først ble lansert offentlig i januar i år, uttalte den nå avgåtte utenriksministeren Laurent Fabius at Frankrike ville anerkjenne en palestinsk stat dersom dette fredsinitiativet skulle mislykkes. Denne trusselen er nå trukket tilbake, ifølge AFP og Times of Israel.

De palestinske selvstyremyndighetene har i løpet av den siste uken takket nei til både et nytt amerikansk forsøk på fredsinitiativ og til et israelsk tilbud om en avtale som ville øke graden av selvstyre i de palestinsk-kontrollerte områdene på Vestbredden. De har kontinuerlig takket nei til Netanyahus stående tilbud om fredssamtaler uten forhåndsbetingelser, og for ikke lenge siden sa den palestinske utenriksministeren Riyad al-Maliki at ”PA vil aldri mer føre direkte forhandlinger med Israel”.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart