Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Rakettforsvaret Arrow 3 kan skyte ned ballistiske missiler over atmosfæren. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)

Tyskland får lov til å kjøpe Arrow 3

Det er i så fall første gang et annet land får lov til å kjøpe det avanserte israelske rakettforsvaret.

Ifølge den israelske avisen Jerusalem Post har Tyskland fått tillatelse av Israel og USA til å kjøpe det avanserte israelske rakettforsvaret Arrow 3. Det vil i så fall være første gang et av Israel mest avanserte luftforsvarssystemer selges til et annet land.

Tyske politikere har tidligere presset på for at den tyske regjeringen skal kjøpe det israelske rakettforsvaret Iron Dome for å avverge lufttrusler, men sjefen for det tyske luftforsvaret sier Arrow 3 nå er det mest relevante systemet mot truslene Europa står overfor i dag.

Mens Iron Dome er beregnet på å kunne stanse kortdistanseraketter, er Arrow 3 beregnet på å stanse langtrekkende og kraftigere trusler. I dag har ikke Tyskland noe system til å forsvare seg mot slike trusler.

– Det er en av grunnene til at vi har sett nærmere på Arrow 3 og er veldig interessert i det systemet, sier generalløytnant Ingo Gerhartz.

Den tyske kansleren Olaf Scholz skal ha presset på for å få kjøpe det avanserte rakettforsvaret, men både Israel og USA måtte godkjenne salget siden systemet er utviklet i samarbeid mellom landene. Tyskland har nå fått godkjenning, men detaljene rundt salget er ikke på plass.

Arrow 3 kan avskjære ballistiske missiler i høyde på over 100 kilometer og med en rapportert rekkevidde på opp til 2400 kilometer. Systemet er et av de mest avanserte Israel har og er aldri tidligere solgt til andre.

Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, hvor krig igjen truer, har gjort at mange land har måtte revurdere sine prioriteringer.

Som følge av Russlands invasjon av Ukraina har Tyskland besluttet å øke sitt forsvarsbudsjett til 2 prosent av BNP. De vil på kort sikt bruker 950 milliarder kroner på en rask oppgradering av sine væpnede styrker.

Russland har utplassert flere Iskander-missiler på steder hvor de kan nå en rekke europeiske byer, som Berlin. Disse ballistiske missilene, som er brukt i Ukraina, flyr for høyt til at de kan bli skutt ned av konvensjonelle luftforsvarssystemer. Arrow 3 har derimot mulighet til å skyte dem ned.

– Vi må alle forholde oss til at vi har en nabo som i dag er forberedt på å bruke makt for å hevde sine interesser, sier Sholz til tysk media.

Hvis Tyskland kjøper det israelske systemet, som fortsatt er under utvikling, kan det være på plass og operativt i løpet av år 2025.

Også Finland har besluttet å kjøpe israelsk luftvern til å beskytte seg.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart