Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Signerte historisk avtale med Israel

Onsdag 15. juni signerte Israel, Egypt og EU en historisk gass-avtale i Kairo. (Foto: Twitter)
Nå skal Israel forsyne Europa med naturgass.

Israel, Egypt og Den europeiske union (EU) signerte onsdag 15. juni en avtale som innebærer at Israel for alle første gang skal eksportere naturgass til Europa. Den historiske avtalen ble signert i Kairo.

Gassen skal sendes til Egypt, hvor den blir gjort flytende, slik at den kan fraktes med skip til Europa. Israel har i dag ikke anlegg for å gjøre gass flytende og eksporten gjøres derfor i samarbeid med nabolandet Egypt.

EU ønsker å gjøre seg mindre avhengig av russisk gass, som har stått for 40% av gassforbruket i Europa, skriver nettavisen Times of Israel. Israel kan på ingen måte ta Russlands plass i å forsyne Europa med gass, men landet kan bidra til å tette igjen gapet sammen med andre leverandører.

Den israelske energiministeren Karine Elharrar signerte avtalen, som gjør at Israel nå får en fremtrende rolle i det globale energimarkedet.

– Dette er et stort øyeblikk hvor lille Israel er i ferd med å bli en betydelig aktør i det globale energimarkedet, sier Elharrar.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen, som har vært i Israel i flere dager, var til stede da avtalen ble signert. Hun sier gass-avtalen med Israel vil gjøre Europa mindre avhengig av Russland.

– Dette er et spesielt øyeblikk. Jeg ønsker signeringen av denne historiske avtalen hjertelig velkommen, sier hun om gass-avtalen.

Israel har i dag produksjon på to store gassfelt, Tamar og Leviathan. I slutten av mai kunngjorde energidepartementet i Israel at det skal åpnes opp for leting etter enda flere gassfelt i Middelhavet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart