Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fatahs 6. generalforsamling

I begynnelsen av august 2009 avholder Fatah sin 6. generalforsamling, 20 år etter den forrige. Fatah er det største partiet i PLO. Det var Fatah-partiet Arafat ledet så lenge han levde, og nå er Mahmoud Abbas lederen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

I begynnelsen av august 2009 avholder Fatah sin 6. generalforsamling, 20 år etter den forrige. Fatah er det største partiet i PLO. Det var Fatah-partiet Arafat ledet så lenge han levde, og nå er Mahmoud Abbas lederen.

Omlag to tusen delegater har deltatt på Fatah-kongressen i Betlehem den siste uken. De fleste av møtene har foregått bak stengte dører, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mahmoud Abbas ble enstemmig gjenvalgt som leder for Fatah. Avstemningen skjedde med håndsopprekning uten motkandidater, så ingen kunne få et skikkelig bilde av hvor mange som stemte imot.

Marwan Barghouti, som sitter fengslet i Israel for sin rolle i terrordrap på flere israelere, ble valgt som nytt medlem i Fatahs sentralkomite tirsdag. Foreløpige valgresultater viser at flere eldre medlemmer som ønsket gjenvalg faller ut av komiteen, blant dem Ahmed Qureia. Den tidligere statsministeren ble regnet som en av de mest moderate politikerne i Fatahs toppledelse. De yngre Fatah-lederne er som ofte mindre kompromissvillige overfor Israel.

Delegatene fra Gaza ble nektet av Hamas-styret der å komme til møtet.

De kommentarene vi har skrevet, bygger i hovedsak på stoffet Khaled Abu Toameh har hatt i Jerusalem Post. Toameh er selv muslimsk araber-palestiner. Han er også en dyktig reporter.

Jerusalem
Fatahs generalforsamling har vedtatt at Jerusalem er en integrert del av det palestinske hjemlandet og at Fatah vil hindre Israels arbeid med å endre byens arabiske og islamske karakter. Jerusalem er en «rød linje» som ingen kan gå over, altså et minimumskrav som må oppfylles. Jerusalem er den evige hovedstaden i Palestina og i den arabiske, islamske og kristne verden.
Fatah vil fortsette å påta seg ofre «til Jerusalem kommer tilbake til palestinerne uten bosettere og bosetninger», altså uten jøder. Det sies ikke noe om dette gjelder bare de delene av Jerusalem hvor jøder var utestengt fram til 1967 eller om hele Jerusalem er med. Uansett vil nok dette ikke gjøre det lettere å inngå kompromisser for fred.

Programmet
Generalforsamlingen vedtok et nytt program for Fatah. Der godtar man en palestinsk stat ved siden av Israel.
Programmet sier også at motstandskamp med vold er en rettighet, men fredelig motstand skal brukes der det er mulig.

Væpnet fløy
Aksa Martyrbrigader har fått offisiell status som Fatahs væpnede fløy. Brigadene har et stort antall terrorhandlinger bak seg. Den ble opprettet da den 2. intifadaen begynte i år 2000. Tidligere har lederskapet i Fatah sagt at brigadene skulle oppløses.

Konklusjon
Abu Toameh har fulgt konferansen, og mener at møtene viser at Fatah ennå ikke er klar til å være regjeringsparti i en stat. Det er altfor mye tom retorikk og slagord som passer bedre i en revolusjonær bevegelse. Det er lite konkret om hva man skal gjøre med økonomiske problemer, korrupsjon, inkompetanse m.m. Nesten alle problemer skylder man på Israel og på Hamas, det er lite selvransakelse.

Vår kommentar til slutt: Ved siden av Jerusalem er det vanskeligste punktet fremdeles dette med at alle arabiske flyktninger fra 1948 og alle deres etterkommere skal ha en «rett til å vende tilbake» til selv Israel som ingen andre flyktninger har. Så lenge dette kravet står fast, er en ekte fred umulig.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart