Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

17. februar blir markeringsdag for jødiske flyktninger

Se dokumentarfilmen The Forgotten Refugees.
Se dokumentarfilmen The Forgotten Refugees.
17. februar 1947 anbefalte Den arabiske liga sine medlemsland å legge begrensninger på liv, eiendom og rettslig status for jødene i sine land. Jøder skulle interneres og eiendommer konfiskeres.

Den største suksessen palestinerne har hatt i sin propaganda-krig mot Israel, er at de har lykkes å få gjort flyktninger til et begrep de fleste i Europa mer enn noe annet knytter til araberne som forlot staten Israel da Israel ble opprettet i 1948. Mange sitter i leirer fremdeles.

Det har vært et stort antall andre flyktningproblemer i verden etter andre verdenskrig. De er løst på samme måte: Først en periode på noen måneder eller noen få år i teltleirer eller lignende, så hjelp til et nytt liv dit de flyktet eller i et tredjeland.

 

Jødiske flyktninger fra arabiske land

Israel har nylig vedtatt en lov som gjør 17. februar til markeringsdag for jødiske flyktninger fra arabiske land. Datoen er ikke tilfeldig. På den datoen i 1947 vedtok Den arabiske liga (en organisasjon av alle arabiske stater) å anbefale sine medlemsland å legge begrensninger på liv, eiendom og rettslig status for jødene i sine land. Jødenes bank-kontoer skulle fryses. De skulle interneres og deres eiendommer skulle kunne konfiskeres.

Fra Israel ble opprettet i 1948 og til 1951 kom ca. 260.000 jødiske flyktninger fra arabiske land til den nye staten, Israel.  Det var 56 % av alle innvandrerne til Israel i den perioden. I 1972 var over 600.000 kommet til Israel fra arabiske land. I tillegg flyktet mange jøder til andre land, blant annet ca. 300.000 til Frankrike. Noen av dem overveier nå å flytte videre til Israel på grunn av trakassering fra den raskt økende muslimske minoriteten i Frankrike. Lignende trakassering foregår i ulik grad mange steder i Vest-Europa, også i Norge. Alt i alt har ca. 1 million jøder flyktet fra arabiske land på 1900-tallet. I tillegg har over 130.000 jøder forlatt Iran, og titusener til kommer fra muslimske deler av det tidligere Sovjetunionen. Ca halvparten av jødene i Israel har bakgrunn i muslimske land.

Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Det er nå svært få jøder igjen der, antakelig godt under 10.000 til sammen. De alle fleste jødene kom som flyktninger, med minimale eiendeler, og mange av dem i hemmelighet.

Jeg anbefaler filmen The Forgotten Refugees om jødenes historie i arabiske land. Se filmen her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KH8RL2XRr48[/youtube]

 

En rettferdig fred

Dersom det skal bli en rettferdig fred, må de palestinske flyktningproblemet løses slik det jødiske og alle andre flyktningproblemer er blitt løst: Hjelp til å starte et nytt liv i landet de flyktet til eller et tredje land. Dersom det skal betales noen erstatning utover det, må jødiske flyktninger fra arabiske land og andre land få erstatning etter de samme satsene. Det vil da vise seg at det jødiske folket netto har store beløp til gode.

 

Relaterte artikler:

Jødenes flukt fra arabiske land (kortversjon)

Jødenes flukt fra arabiske land (fullversjon)

 

Hovedkilde: En artikkel av Noah Beck 10. august 2013 på ynetnews.com (Yediot Aharonot).

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart