Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Gjeninnfører yrkesforbud for palestinere i Libanon

Mange palestinere lever under kummerlige forhold i Libanon. Her fra flyktningeleiren Burj el-Barajneh i Beirut. (Foto: Magne Hagesæter/Flickr)
Men det er ikke bare yrkesforbud som holder de nesten 200.000 palestinerne i Libanon nede.

Det bor 175.000 palestinere i Libanon ifølge en folketelling fra 2017 (UNRWA opererer med et langt høyere antall). Disse har lenge vært utestengt fra å delta i yrker som juss, ingeniørvitenskap og medisin og mer. Men i desember 2021 besluttet den libanesiske arbeidsministeren at palestinere skulle få lov til å jobbe i yrkene de var utestengt fra.

Nå har Libanon besluttet å reversere avgjørelsen og gjeninnføre yrkesforbudet for palestinerne i landet, skriver Jerusalem Post.

Til sammen skal palestinere være utestengt fra over 70 yrker.

Reverseringen skjer etter at flere klaget på at beslutningen om å åpne opp for palestinere ville krenke rettighetene til libanesiske arbeidere. De vil heller ikke integrere palestinerne i det libanesiske samfunnet.

Palestinerne i Libanon er etterkommere av dem som flyktet eller dro fra Israel i forbindelse med den første israelsk-arabiske krig i 1948. I stedet for å bli integrert i landet de fleste av dem har bodd i hele sitt liv, holdes de bevisst nede og misbrukes i en kampanje mot Israel.

For i stedet for å integreres i landene hvor de nå bor, brukes de såkalte palestinske flyktningene som et våpen mot Israel med krav om å kunne returnere til områdene som deres forfedre forlot for mange tiår siden.

Et slikt krav betyr i realiteten at Israel ikke lenger vil ha en jødisk majoritet og at verdens eneste jødiske stat vil forsvinne.

En fagforening i Libanon sier de ikke vil etterkomme reverseringen og sier de vil fortsette å la palestinere jobbe i de berørte yrkene.

Men det er ikke bare yrkesforbud som er problematisk for palestinerne i Libanon. Siden de færreste har libanesisk statsborgerskap har de heller ikke libanesisk identifikasjonskort, som gir krav på offentlige tjenester som helse og utdanning. De er også utestengt fra å eie eiendom.

De fleste palestinere som er i arbeid i Libanon tjener som regel også mindre enn sine libanesiske kollegaer. Nesten halvparten av palestinerne i Libanon bor i overfylte og uhygieniske flyktningeleirer.

Til tross for at palestinere er utestengt fra deler av arbeidslivet, utestengt fra store deler av samfunnet og ikke få lov til å eie eiendom, så har ikke Amnesty kommet med anklager om apartheid i Libanon. De anklagene har de spart til Israel, til tross for at arabere i Israel har akkurat de samme rettighetene som den jødiske majoriteten i landet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart