Skjermdump av Aftenpostens artikkel 31. august 2012.
Skjermdump av Aftenpostens artikkel 31. august 2012.

Så bra at Norge leverer deler slik at Israel kan forsvare seg mot angripende fly!

Aftenposten problematiserer at en norsk-produsert rakettmotor kan inngå i israelske missiler, men nevner bare i farten at missilene også brukes av Pakistan og Saudi-Arabia. De siste 25 månedene er det drept betydelig flere mennesker i væpnet konflikt i Pakistan enn det totale antallet palestinere som er drept i konflikt med Israel de siste 25 årene.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Fredag ettermiddag meldte Aftenposten.no at Nammo-fabrikken på Raufoss skal levere rakettmotorer til det amerikanske luft-til-luft missilet AIM-120 AMRAAM. Dette er et missil som blir brukt av Israel. Journalist Henning Carr Ekroll lar organisasjonen Changemaker problematisere at Norge slik indirekte kan eksportere våpen til Israel.

UD opplyser at «Norge har verdens strengeste regler for våpeneksport», men at amerikansk lovverk gjelder for missiler som settes sammen i USA. I dette tilfellet er Nammo bare en underleverandør.

– Dersom vi skulle legge til grunn at vi ikke skulle eksportere deler kunne vi like godt lagt ned forsvarsindustrien. Det er de som setter sammen våpenet som har ansvaret for dette, og om vi skal gå inn i dette hver gang et produkt skal selges så vil det skape fullstendig handlingslammelse i vår industri, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

 

Pakistan og Saudi-Arabia

Aftenposten nevner såvidt at AIM-120 AMRAAM også brukes av Pakistan og Saudi-Arabia, men det er bare salget til Israel som blir problematisert – i tittel, ingress, mellomtitler og brødtekst. Norge har et eksportregelverk som forbyr våpeneksport til Israel og andre land områder «i krig eller der krig truer» – med unntak av til NATO-allierte, skriver Aftenposten.

Det er vel da underlig at Changemaker og Aftenposten ikke problematiserer at rakettmotorer blir solgt til Pakistan? Truer ikke krig med India og andre naboland? Er det ikke krig i Pakistan? De siste 10 årene er 14.000 sivile, 4.500 personer i sikkerhetsstyrkene og 25.600 «terrorister»/ «opprørere» drept i voldelige konfrontasjoner i Pakistan, ifølge SATP. Til sammen over 43.000 mennesker. Til sammenligning er det totale antallet drepte palestinere (stridende og sivile) i krig med Israel de siste 25 årene omkring 8.000.

Truer ikke krig i Saudi-Arabia? Åpne og lukkede kilder (Wikileaks) taler et tydelig språk om at landet driver intens opprustning til en væpnet konflikt med Iran. USAs offentlige kjente våpeneksport i år 2011 var på astronomiske 384.786.000.000 kroner. Halvparten hadde én kjøper – Saudi-Arabia. Changemaker bryr seg neppe, dersom de bare kan ofre norske arbeidsplasser i forsvarsindustrien på å vingeklippe Israel og hindre dem fra å kjøpe defensive våpen.

Aftenposten nevner at AIM-120 AMRAAM er et luft-til-luft missil, men ikke implikasjonen av det. Det betyr at raketten, som Norge kanskje indirekte leverer motorer til, aldri er brukt mot palestinske mål, da ingen av deres væpnede grupper har luftstyrker. Det betyr at våpenet uansett vil bli brukt mot militære mål i luftkamp. Våpensystemet er i sin natur defensivt.

 

Motstand i kommentarfeltet

Det er forfriskende å lese de fleste av Aftenposten-artikkelens 120 kommentarer (7,5 timer etter publisering). De aller fleste ser ingen problemer med rakettmotor-salget, og mange mener Norge børe endre sine regler for å kunne selge våpen til Israel. Det mener selvsagt også MIFF. Som forsker Cecilie Hellestveit har begrunnet, holder Israels forsvarsstyrker seg til krigens folkerett «godt over gjennomsnittlig» i forhold til andre land.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart