Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Boligbygging i Øst-Jerusalem godkjent

Den historiske Gamlebyen i Jerusalem ligger plassert øst i byen og er et diplomatisk minefelt i fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne. (Illustrasjon: Brian Negin)
Den historiske Gamlebyen i Jerusalem ligger plassert øst i byen og er et diplomatisk minefelt i fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne. (Illustrasjon: Brian Negin)
Innenriksdepartementet godkjente tirsdag 1.500 nye boliger i Øst-Jerusalems bydel Ramat Shlomo. Denne uken vil 4.000 andre boliger på andre siden av Den grønne linjen bli godkjent.

Jerusalems lokale byggemyndigheter har sittet fire dager i møter med det israelske innenriksdepartementet for å finne en løsning. Byggingen skal starte i løpet av 2013, melder Jerusalem Post.

Mesteparten av de boligene som skulle godkjennes for bygging i bydelen Givat Hamatos, ble avvist av departementet tirsdag, med unntak av 700 boliger for araberne.

Valgtriks fra Netanyahu?
Både USA, EU og FN har fordømt planene om utbygging i jødiske bydeler av Øst-Jerusalem. De palestinske myndighetene vurderer å klage dem inn for et av FN-rådene.

Arbeiderpartiet reagerer også på planene og mener statsminister Benjamin Netanyahu nok en gang fører landet mot isolasjon og truer forbindelsene med vennlige stater.

– Netanyahu fortsetter å krysse røde linjer og hans hastige beslutninger leder oss mot internasjonal isolasjon og vanskelige uenigheter med våre nærmeste allierte. Netanyahus uansvarlige erklæringer, motivert først og fremst av en kynisk valgkampanje, leder oss inn i en virkelighet som skader de viktige interessene til staten Israel, kun for et mål: Å endre den sosial-økonomiske agendaen som truer hvor mange mandater han vil ha i sin lomme etter valget, sier de i en pressemelding.

Må kunne bygge i Jerusalem
Tzipi Livni og Hatnua forklarer at en slik reaksjon som Israel har møtt for disse byggeplanene, aldri ville hendt hvis hun hadde ledet landet.

– De gjør dette hvert eneste valg. Likud utsetter Jerusalem for internasjonal fordømmelse, kun av valgpopulistiske årsaker, sier hun til Israel Radio.

Men Israel må kunne forbeholde seg retten om å bygge i sin hovedstad, understreker partilederen, som fortalte om de gangene hun har sittet i regjering for både Likud og Kadima.

– Jeg har selv bygget i Jerusalem og vil beskytte den i alle diplomatiske forhandlinger med palestinerne. Men da jeg bygget, var det internasjonal stillhet som rådet. Fordi vi bygget samtidig som vi gjennomførte diplomatiske tiltak for å oppnå en fredsløsning, sier Livni.

Tar til motmæle
Utdanningsminister Gideon Sa’ar svarte onsdag på kritikken fra opposisjonen og beskyldte dem for å kun støtte opp om «palestinsk propaganda».

– Alle israelske regjeringen har bygget i Jerusalem siden byen ble forent, så de fordømmelsene som har blitt uttrykt i dag har også blitt uttrykt i fortiden. Opposisjonens politikere som Tzipi Livni og Yair Lapid tjener kun den palestinske propagandaen og oppvigleriet.

Sa’ar mener også at «alle sionistiske partier» burde støtte ideen om å beholde Jerusalem som Israels udelte hovedstad.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart