Ni anti-israelske resolusjoner på én dag i Generalforsamlingen

FNs generalforsamling vedtok 18. desember ni anti-israelske resolusjoner, men sier ingenting om massakrene fra myndighetene i nabolandet Syria. Den pågående sesjonen av generalforsamlingen har vedtatt 22 resolusjoner mot Israel, 4 mot alle andre land i verden til sammen.

Tallene kommer fra UN Watch, en organisasjon som følger FN-systemet tett med et kritisk blikk. FNs generalforsamling har i denne sesjonen vedtatt fire landspesifikke resolusjoner, det dreier seg om resolusjoner mot Syria, Iran, Nord-Korea og Burma. De har fått én hver. Israel har fått 22 resolusjoner mot seg.

Blant de ni resolusjonene som ble vedtatt mot Israel bare på tirsdag, krever den ene at landet leverer tilbake Golan-høydene som Israel okkuperte under sin forsvarskrig mot Syria i 1967. En annen fordømmer «israelsk praksis» som går ut over menneskerettighetene i de palestinske områdene og Øst-Jerusalem, mens en annen fordømmer bosetningene på Vestbredden. En fjerde resolusjon opprettholder retten til å vende hjem igjen for alle palestinere som av ulike årsaker har måttet flytte eller flykte fra sine hjem på Vestbredden og Gaza etter 1967.

– Det er helt utrolig. På et tidspunkt der det syriske regimet massakrerer sin egen befolkning, hvordan kan FN be om at flere mennesker skal bli underlagt Syria-president Bashar Assads regime (som blir resultatet om Israel leverer tilbake Golan)? Timingen rundt dagens mange vedtak er moralsk skjærende og logisk absurd, mener Hillel Neuer, leder for UN Watch.

 

Mer bakgrunn

Israels kritikere påpeker ofte at Israel er det landet i verden som bryter flest FN-resolusjoner.  På det svarer Israel og dets venner gjerne at når FN vedtar langt flere resolusjoner mot Israel enn mot noen andre, er det ikke fordi Israel er verre enn andre land. Mange land i verden har gjort og gjør ting som bevislig medfører mange ganger (noen ganger hundrevis av ganger) så mange døde og skadde, for eksempel, uten at det medfører noen særlig reaksjon fra FN. Så de mange anti-israelske resolusjonene forteller mest om FN: Israel blir helt annerledes behandlet enn alle andre land. Det setter FN i et meget dårlig lys og svekker FNs troverdighet. Les mer.

En av de største svakheter ved FN er at det riktignok kan virke demokratisk at hvert land har en stemme. Men de fleste av de landene som stemmer er selv udemokratiske. Les mer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart