Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Sivile ofre i Normandie 1944

Den franske byen Vire etter alliert bombing i 1944. (Foto: Wikimedia Commons)
Den franske byen Vire etter alliert bombing i 1944. (Foto: Wikimedia Commons)
Et stort antall sivile franskmenn ble drept og mange franske kvinner voldtatt av amerikanske soldater. Men hvorfor minne om det 70 år etter?

ABC-nyheter er eid av Telenor og står for en omfattende nyhetsdekning, den er gratis på nettet. 11. juni 2014 hadde abcnyheter.com en artikkel av Vibeke Knoop Rochline som vi vil se litt nærmere på.

Artikkelen handler om den allierte landgangen i Normandie i Frankrike på den såkalte D-dagen, 6. juni 1944 og den påfølgende krigen i Normandie. Landgangen var begynnelsen på slutten for nazistenes kontroll over Vest-Europa. Men artikkelen fokuserer på andre sider enn slike artikler flest.

Krigen i Normandie kostet 110.000 mennesker livet. Av dem var 20.000 sivile. 300.000  mennesker ble husløse, ifølge artikkelen. Men ifølge Wikipedia, som virker godt underbygd, ble ca. 50.000 franske sivile drept av alliert bombing før og etter D-dagen. Mange av bombene som drepte og såret franskmenn, falt langt fra tyske styrker.

 

Voldtekter

Mange amerikanske soldater følte at de hadde noe bortimot «klar bane» til å voldta franske kvinner. De hadde fått, av den amerikanske hæren, et hefte som fortalte at franske kvinner var «frie og løse», og «Frankrike er som et stort bordell».

49 amerikanske soldater ble dømt til døden og 21 personer hengt for voldtekt av franske kvinner. De fleste av dem var svarte. Alt tyder på at det var store mørketall, og at retten behandlet hvite overgripere meget mildt.

 

Israels kriger

Hva har så dette stoffet her på miff.no å gjøre? Ikke noe annet enn å minne en gang til om at når det er krig, skjer det nesten alltid triste ting i tillegg til selve krigføringen. Dette nevnes sjelden mens krigen pågår, og enda sjeldnere når det er gått tiår etter at det skjedde. Det er bare når Israel kan få skylden at slikt kommer om igjen og om igjen i årtier. Man forlanger at Israel skal klare å føre krig uten sivile tap. Det har ingen krigførende klart. Israel er mindre brutal mot sivile enn USA og andre land, inkludert Norge i Afghanistan. Likevel blir Israels krigføring dekket mye sterkere enn all annen krigføring, slik at folk får inntrykk av at Israel er mye verre enn andre.

Husk det når du ser sterke bilder fra Gaza: Slike bilder, og verre, kunne vises fra alle kriger. Men de blir i liten grad vist unntatt der de kan brukes til å øke jødehatet i Norge enda mer.

Israels krigføring tåler i høy grad å sammenlignes med andre lands krigføring, også Norges og andre vestlige lands.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart