Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Sterke reaksjoner på at ICC sidestiller Israel med Hamas

Statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og IDF-sjef Herzi Halevi i et møte 7. mars 2024.
Fullstendig uakseptabelt, sier amerikanske og europeiske ledere.

Det har skapt sterke reaksjoner i Israel, USA og i flere andre land at aktor i den internasjonale straffedomstol (ICC), Karim Khan, har bedt retten utstedte arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant. Aktor har også bedt om arrestordre på Hamas-lederne Yaha Sinwar, Mohammed Deif og Ismail Haniyeh.

For det første er ikke Israel medlem av ICC og dermed mener de at ICC ikke har noen jurisdiksjon i området. Dette støttes blant annet av Storbritannia og USA. For det andre er det sterke reaksjoner på at ICCs aktor sidestiller ledere i et demokratisk land med ledere for en terrororganisasjon.

Det vil nå være opp til en gruppe dommere i ICC om søknaden fra Khan om å utstede arrestordrene skal iverksettes eller ikke. Om dommerne går inn for arrestordre av Netanyahu og Gallant vil det føre til store diplomatiske konsekvenser for Israel.

Et tilnærmet samlet israelsk parlament, med 106 av 120 folkevalgte, stiller seg bak en uttalelse som fordømmer ICCs sjefsaktor og anklagene hans.

«Staten Israel kjemper en rettferdig krig mot en kriminell terrororganisasjon. Det israelske forsvaret er den mest moralske hæren i verden. Våre heroiske soldater kjemper med mot og dedikasjon, i henhold til internasjonal lov, på en måte ingen andre hær noen gang har gjort», skriver Knesset i en uttalelse.

De kaller det skandaløst at ICC-aktoren trekker inn israelske ledere og ledere for terrororganisasjon Hamas i den samme arrestordren.

«Den skandaløse sammenligningen av Haag-aktoren mellom israelske ledere og lederne av en terrororganisasjon er en uforglemmelig historisk forbrytelse og et klart uttrykk av antisemittisme. Vi avviser dette med avsky. 80 år etter Holocaust vil ingen kunne blokkere den jødiske staten fra å forsvare seg selv», skriver Knesset videre, i uttalelsen støttet av nesten hele opposisjonen.

Aktor Karim Khan besøkte kibbutz Be’eri i Israel i desember, to måneder etter Hamas-angrepet.

Netanyahu er den første israelske lederen og den eneste lederen av et demokratisk land som noensinne er blitt truet med arrestasjon av ICC. Det har fått europeiske land som Tyskland og Italia til å reagere. Sistnevntes utenriksminister reagerer sterkt på at ICC-aktoren trekker paralleller mellom Israel og Hamas.

– Det er fullstendig uakseptabelt at Hamas og Israel settes i samme bås. Her må man være forsiktig så man ikke legitimerer anti-israelske holdninger som kan gi økt næring til antisemittismen, sier Italias utenriksminister Antonio Tajani.

USAs president Joe Biden kaller beslutningen til ICCs sjefsaktor for skandaløs og sier USA alltid vil støtte Israel i deres forsvarskamp.

– La meg være helt tydelig: Uansett hva denne aktoren måtte antyde, så er det ingen ekvivalens – ingen – mellom Israel og Hamas, sier Biden.

Også USAs utenriksminister Antony Blinken reagerer kraftig og stiller spørsmål ved ICC-aktorens legitimitet og troverdighet.

– Vi avviser aktors sammenligning av Israel og Hamas. Det er skammelig. Hamas er en brutal terrororganisasjon som har utført den verste massakren mot jøder siden Holocaust, og de holder fortsatt flere titalls uskyldige mennesker som gisler, inkludert amerikanere, sier Blinken.

Aktor Khan mener Gallant og Netanyahu bærer ansvaret «for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten». Det handler i hovedsak om at han mener det ikke har kommet inn nok nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza.

Dette til tross for at det i flere måneder har vært en kraftig økning i mengden nødhjelp som har krysset grensen fra Israel og inn på Gazastripen.

ICCs aktor har ikke bedt om arrestordre mot noen av Israels militære ledere. Kommentator Amos Harel i avisen Ha’aretz mener det indikerer at Khan innser at påstanden om at IDF bevisst dreper mange sivile ikke har rot i virkeligheten.

Nylig ble det også klart at internasjonale organisasjoner har begynt å tvile på tallene de får fra Hamas på antallet drepte. Nylig halverte FN-organisasjonen OCHA antallet kvinner og barn i oversikten over drepte i krigen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart