Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– ICC har ingen myndighet til å utstede arrestordre på Netanyahu og Gallant

Riksadvokat Gali Baharav-Miara sier ICC ikke har noen myndighet til å etterforske israelere. (Foto: Flash90)
Israels øverste jurister sier ICC ikke har noen myndighet i Israel.

Israels riksadvokat Gali Baharav-Miara og statsadvokat Amit Aisman slår tilbake mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC), og beskriver ICC-aktor Karim Khans anmodning om arrestordre på statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant som grunnløs.

– Sikkerhetsstyrkene, inkludert det israelske forsvaret, fører en krig i henhold til folkerettens regler, sier Baharav-Miara og Aisman i en felles uttalelse.

De to innehar de øverste posisjonene innen rettshåndhevelse i Israel og sier at deres byråer undersøker alle påstander om brudd på loven. Det gjør at ICC ikke har ikke rett eller myndighet til å etterforske og sikte israelske tjenestemenn.

– Rettssystemet i staten Israel er forberedt på å undersøke enhver seriøs anklage både i forhold til politiske beslutninger og i forhold til enkeltsaker. Som staten Israel har påpekt i flere år, så har ikke ICC noen myndighet til å gjennomføre en slik etterforskning, sier de videre.

I henhold til ICCs charter og regler kan ikke domstolen føre en rettssak mot personer fra land som har uavhengige domstoler som er i stand og villig til å gjennomføre rettslige prosesser i forbindelse med de påståtte forbrytelsene.

– Derfor er anmodningen om å utstede arrestordre mot statsministeren og forsvarsministeren uten grunnlag, påpeker de israelske juristene.

Men ICCs aktor sa tirsdag at de hadde besluttet å gå videre med saken fordi de ikke hadde sett overbevisende bevis på at israelske domstoler undersøkte påståtte brudd på folkeretten i forbindelse med krigen på Gazastripen.

Det har ført til kraftige reaksjoner fra amerikanske og europeiske ledere.

I tillegg til israelske ledere ønsker ICCs aktor også arrestordre på Hamas-lederne Yaya Sinwar, Mohammed Deif og Ismail Haniyeh. Det vil nå være opp til tre dommeren i ICC å avgjøre om aktors ønske om arrestordre skal bli utstedt eller ikke.

Israel er ikke medlem av ICC og selv om arrestordrene skulle bli utstedt, så står ikke Netanyahu og Gallant overfor noen umiddelbar risiko for rettsforfølgelse. Men det vil føre til at Israel blir mer isolert og de israelske lederne kan ikke reise til land som er medlem av ICC – inkludert Norge.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart