Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), snakket om viktigheten av Israel som en nødhavn for verdens jøder. (Foto: Bjarte Bjellås)
Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), snakket om viktigheten av Israel som en nødhavn. (Foto: Bjarte Bjellås)

– Israel er nødhavnen til min familie

Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund, understreket viktigheten av en jødisk stat.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

MIFF Forum 2018 startet lørdag 13. oktober på Scandic Stavanger Airport. Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), var en av lørdagens foredragsholdere. Han brukte sin egen families historie som eksempel på hvorfor jødene er helt avhengig av å ha Israel som en nødhavn.

– Min var fra tysk jøde og min mor var polsk jøde. Deres familier visste at de måtte komme seg unna nazistene, men ingen ville ta imot dem. Jødene kunne ikke dra til Palestina-mandatet på den tiden, USA ville ikke ta imot dem, Australia ville ikke ta imot dem, Danmark og Norge ville ikke ta imot dem. Ingen ville ta imot de forfulgte jødene, forklarte Meyer.

Faren klarte å komme seg til Danmark og senere over til Sverige, men hele hans familie ble drept i nazistenes gasskamre. Hans mor var 13 år da hun havnet i konsentrasjonsleir, men hun klarte å overbevise nazistene om at hun var 18 år. Dermed endte hun i en arbeidsleir i stedet for gasskammeret.

– Min far og min mor så hele sin familie gå til grunne i gasskammerne. Min far endte opp med å være deprimert hele livet sitt. Han klarte aldri å føle glede igjen etter at han hadde forlatt sin familie igjen i Tyskland.

Meyer vokste opp sammen med familien i Danmark. Da han begynte på skolen hørte han andre barn prate om besteforeldre, tanter og onkler og fettere og kusiner. Dette var ord han aldri tidligere hadde hørt.

– Jeg visste ikke hva dette var, fordi jeg hadde ingen større familie. Jeg hadde ingen besteforeldre, onkler eller fettere. Alle var døde, sa han.

Meyer er glad for at han og familien i dag har en nødhavn, en nødhavn som deres forfedre ikke hadde da jødene ble forsøkt utryddet i Europa.

– Min nødhavn er Israel. Jeg kan ta min familie, barn og barnebarn og reise til Israel. Der vil vi bli tatt imot med kjærlighet som israelske statsborgere.

I tillegg til å være leder for Dansk Zionistforbund sitter Meyer også i ledelsen i den danske arbeidstakerorganisasjonen LO. I motsetning til norsk LO er ikke dansk LO like kritisk til Israel.

– Dansk LO er ikke som norsk LO. Norsk LO støtter boikottbevegelsen. Det gjør vi ikke i Danmark. Jeg vet ikke om det er på grunn av meg at de ikke gjør det. Det har naturligvis vært diskusjoner. Jeg synes det beste er å ta med folk fra fagforeningen og vise dem Israel. Da besøker vi både israelske og palestinske fagforeninger, så de kan se ting med egne øyner.

Meyer avsluttet foredraget sitt med et optimistisk håp for framtiden.

– Jeg tror det blir fred en gang i framtiden. Det er ingen annen løsning enn tostatsløsningen. Jeg har troen på et Israel og Palestina som lever i fred ved siden av hverandre.

Hele foredraget hans kan du se i opptak her:

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart