Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Palestina ønsker god påske

Det er ikke uventet at noen av frimerkene som er utgitt av de palestinske selvstyremyndighetene har muslimske motiver. Det er mer overraskende at enda flere av merkene har kristne motiver, særlig knyttet til jul, og noen til påske.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Forklaringen kan være denne: Merkene viser hvor høyt man setter kristendommen – en appell om anerkjennelse fra verdens kristne; Israel kan ikke oppvise noen tilsvarende kristelig omtanke på sine merker. Dessuten er det snakk om en internasjonal trend; fra før av er det mange nesten ukjente småstater som spytter ut jule- og påskemerker, som motivsamlere «må» ha.

Til påske 2000 kom fire merker. Laveste verdi (150) viser et maleri av den italienske renessansekunstneren Angelico (ca 1395-1455): Jesus på vei til Golgata.
200f: Renessansemaleren Giotto (ca 1265-1337): Nattverden, en freske fra Scrovegni-kapellet i Padua, Italia.
350f: Utsnitt av en Giotto freske fra kapellet i Padua: Kvinnene sørger over Jesus legeme.
Den høyeste verdien 2000f: Utsnitt av Giottos krusifiks i St.Franciskus-kirken i Rimini. Merket viser tydelig at det ikke er snakk om et frimerke den vanlige palestiner skal frankere posten med. Pålydene er 2 dinarer, ca 19 kr, men korset er bekranset med trykk i ekte gull, så utsalgsprisen er langt høyere. Merket kan settes på brev, men har i praksis ingen postal funksjon; formålet er at utenlandske frimerkesamlere skal gi penger til Palestina.Litt pussig: Korsfestelsen fant sted i Jerusalem, men det er Betlehem som markedsføres som palestinernes kristne by, så arket har teksten «Betlehem 2000».
I 2001 kom bare ett påskefrimerke, men da med gjengivelse av hele Giottos krusifiks og Jesus gjengitt i 24 karat gull. Selv om Jesus er omtalt som profet i Koranen, bryter krusifiks-merkene helt med muslimsk oppfatning: I følge Koranen ble Jesus ikke korsfestet!

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart