Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

FN-resolusjon om Gaza

Torsdag 8. februar vedtok FNs Sikkerhetsråd en resolusjon om situasjonen i Gaza. Resolusjonen ble vedtatt med 14 stemmer mot null, USA avstod fra å stemme. Forklaringe USAs utenriksminiser Condoleeza Rice gav, var at USA vil se hva Egypts mekling fører til.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Teksten var basert på et utkast skrevet av Storbritannia med støtte av USA og Frankrike. Arabiske stater fikk gjort endringer i utkastet før det ble vedtatt.

Resolusjonen tar til orde for en øyeblikkelig, varig og fullt ut respektert våpenhvile som skal føre til at Israel trekker sine styrker ut av Gaza.

Den fordømmer all vold og fiendtlighet rettet mot sivile og alle terrorhandlinger.

Den ber FNs medlemsstater om å intensivere arbeidet for å skape ordninger og garantier i Gaza for å understøtte en varig våpenhvile og ro, inkludert å forhindre ulovlig handel av våpen og ammunisjon [til Hamas i Gaza] og sikre at grenseovergangene blir gjenåpnet.

Resolusjonen krever at humanitær hjelp må få komme uhindret fram.

Vedtaket er positiv til «humanitære korridorer» [at krigen stanser noen timer hver dag] og oppfordrer palestinerne [Fatah og Hamas] til å forsone seg og gjenoppta arbeidet å oppnå en fred mellom Israel og palestinerne hvor to demokratiske stater, Israel og Palestina, lever side om side.

Israel er stort sett fornøyd med resolusjonen. Den inneholder et formelt problem: Som medlemsstat er Israel formelt bundet av resolusjonen, men Hamas (som ikke er stat) er det ikke. Men Israel tolker signalene fra USA og andre land slik at det ikke er våpenhvile før også Hamas respekterer vedtaket i rimelig grad. Den britiske utenriksministeren sa blant annet at de alle var oppmerksomme på at fred blir skapt «på bakken», mens resolusjoner blir skrevet i FN.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart