Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

William Schabas under et møte i FNs Menneskerettighetsråd i 2011. (Foto: Jean-Marc Ferr / FN)
William Schabas under et møte i FNs Menneskerettighetsråd i 2011. (Foto: Jean-Marc Ferr / FN)

FNs Israel-gransker trakk seg grunnet bånd til PLO

William Schabas trakk seg mandag fra sin stilling som leder for FN-kommisjonen som gransker det israelske forsvarets opptreden under Gaza-krigen. – Da bør rapporten skrinlegges, mener Netanyahu, som heller anbefaler FN å opprette granskning av Hamas.

Fra Israels siden har man lenge stilt spørsmål ved hvordan en som så tydelig som Schabas har markert seg på pro-palestinsk side i Midtøsten-debatten skulle kunne lede en slik kommisjon. Han har tidligere blant annet uttalt at han ”gjerne skulle se Netanyahu bli tiltalt for krigsforbrytelser”. På grunn av dette utgangspunktet har israelske myndigheter valgt å ikke samarbeide med kommisjonen. De har også Goldstone-rapporten fra 2009 friskt i minne, der granskerne etter den første Gaza-krigen kom med en rekke uriktige påstander som at Israel med vilje skulle ha siktet på sivile. Denne og andre deler av rapporten har senere blitt trukket tilbake.

 

Fikk honorar fra PLO for rådgivning

Etter at det kom fram at Schabas tidligere har tatt et betalt oppdrag for PLO, der han mottok 1.300 dollar i honorar for juridisk rådgivning i en sak, har Israel krevd utredning av Schabas’ habilitet. Mandag valgte har å trekke seg fra kommisjonen, ifølge Reuters.

I oppsigelsesbrevet som Reuters har fått tilgang til skriver Schabas at han ikke vil at spørsmålet omkring hans person skal overskygge arbeidet med rapporten. Han trekker seg fordi en utredning av kommisjonens leder vil være forstyrrende på komiteens videre arbeid. Selv mener han seg utsatt for urettferdige angrep på grunn av sitt syn på konflikten mellom Israel og palestinerne. Han meddeler at arbeidet med innsamling av informasjon til rapporten langt på vei er fullført, og at det for det meste er skrivearbeidet som gjenstår.

 

– Det er Hamas som bør granskes

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener at hele den påbegynte granskingsrapporten nå bør skrinlegges, i lys av Schabas’ egen erkjennelse av behovet for å trekke seg.

– Etter oppsigelsen fra kommisjonens leder, som var fordomsfull mot Israel, kan ikke rapporten publiseres, sier Netanyahu.

Han minner om at det er FNs menneskerettighetsråd som har tatt initiativ til rapporten, ”en anti-israelsk organisasjon som har bevist gjennom sine vedtak at den ikke har noe med menneskerettigheter å gjøre”. Netanyahu bemerker at menneskerettighetsrådet i 2014 ”vedtok flere resolusjoner mot Israel enn mot Iran, Syria og Nord-Korea sammenlagt”. Han understreker at det israelske forsvaret opptrådte i samsvar med internasjonal lov under krigen sommeren 2014, og uttaler at det er Hamas og de andre terrorgruppene som bør bli gransket, og ikke Israel. Dette skriver Times of Israel.

 

– Som om Kain skulle granske mordet på Abel

Han får støtte av utenriksminister Avigdor Lieberman, som mener at det å sette Schabas til å lede en slik kommisjon, var ”som å utnevne Kain til å granske hvem som drepte Abel”.

– Oppsigelsen beviser at selv de største hyklerne blant internasjonale organisasjoner ikke kan ignorere det faktum at utnevnelsen av Schabas til å granske Israel var som å utnevne Kain til å granske hvem som drepte Abel, sier han.

Lieberman tror ikke at Schabas’ avgang vil føre til endringer i komiteens konklusjoner, fordi de vil reflektere organisasjonen som ga dem oppdraget, ”som kun har til hensikt å kritisere og skade Israel”.

Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz sier at Schabas’s avgjørelse om å gå av ”effektivt setter strek over alt komiteens arbeid frem til nå”, og bemerker at en slik gransking mot et demokratisk land er uhørt.

 

Rapport er ventet i mars
Kommisjonen som er nedsatt av FNs menneskerettighetsråd til å granske Gaza-krigen 2014 skal etter planen publisere rapporten sin i mars. Foruten Schabas er de to andre ekspertisemedlemmene Doudou Diene fra Senegal, som har arbeidet for FN mot rasisme i Elfenbenskysten, og den tidligere amerikanske høyesterettsdommeren Mary McGowan fra New York.

Kommisjonens mandat er uttrykt slik av menneskerettighetsrådet: ”Å granske alle overtredelser av internasjonale humanitær lov og internasjonal menneskerettighetslov i de okkuperte palestinske områdene, inkludert Øst-Jerusalem, og særlig i den okkuperte Gaza-stripen, i sammenheng med militæroperasjonene som ble utført fra 13. juni, både før, under og etter.”

Etter mye fokus på anklager om israelske overtredelser, varslet kommisjonen i en pressemelding i desember at den også skal ta for seg ”granskinger av aktiviteten til de væpnede gruppene i Gaza, så vel som den israelske militæroperasjonen i Gaza, og israelske handlinger på Vestbredden inkludert Øst-Jerusalem”.

Israelske privatpersoner som ikke har representert myndighetene har vitnet for kommisjonen, for å fortelle Israels side av historien. Blant vitnene var moren til den fire år gamle gutten Daniel som ble drept av en granat fra Gaza da den slo ned i familiens hjem.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart