Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel bygger sjøbarriere ved grensen til Gazastripen

Fra byggingen av sjøbarrieren. (Foto: Forsvarsdepartementet)
Når barrieren står ferdig vil det bli svært vanskelig for terrorister fra Gazastripen å angripe Israel fra sjøen.

Det israelske forsvarsdepartementet har startet byggingen av en sjøbarriere som skal forhindre at terrorister fra Gazastripen tar seg inn i Israel sjøveien for å gjennomføre terrorangrep. Det meldte flere israelske medier i begynnelse av denne uken, deriblant Jerusalem Post og Times of Israel.

Barrieren vil strekke seg ut i Middelhavet ved Kibbutz Zikim, som ligger like nord for grensen til Gazastripen.

Ifølge Erez Cohen, som leder det israelske forsvarsdepartementets anleggsavdeling, er barrieren beregnet å stå ferdig mot slutten av dette året.

Disse steinene vil bli brukt i byggingen av barrieren. (Foto: Forsvarsdepartementet)
Disse steinene vil bli brukt i byggingen av barrieren. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Barrieren vil bestå av tre lag. Ett lag under vann, et annet av armert stein over vann, og et piggtrådgjerde på toppen. Hele barrieren vil bli omkranset av et forsterket gjerde.  Forsvarsdepartementet har ikke opplyst om hvor langt ut i Middelhavet barrieren vil gå.

– Dette vil bli den eneste barrieren av denne typen i verden, og vil på en effektiv måte blokkere muligheten for å infiltrere Israel via sjøen, sa Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Avigdor Lieberman og Børge Brende møtes 7. januar 2015. (Foto: Den norske ambassaden i Tel Aviv/ Twitter)
Avigdor Lieberman i møte med daværende utenriksminister Børge Brende 7. januar 2015. (Foto: Den norske ambassaden i Tel Aviv/ Twitter)

Beslutningen om å bygge en oppgradert sjøbarriere er blitt tatt som følge av at fire terrorister fra Hamas klarte å infiltrere Kibbutz Zikim fra sjøen under Operation Protective Edge i 2014.

Terroristene var bevæpnet med automatvåpen, splintgranater og flere forskjellige typer eksplosiver, men ble oppdaget og nøytralisert av soldater fra IDF etter at de hadde forsøkt å angripe en israelsk stridsvogn, uten å lykkes.

Kartet viser Kibbutz Zikim som ligger like ved Gaza-grensen.

Ifølge planen skal den nye barrieren bli svært solid, og vil bidra til å forhindre lignende angrep i fremtiden.

I de fire årene som har gått siden den forrige store konflikten, har Hamas forsterket marine- og sjøstridskreftene sine betydelig og skal nå bestå av 1.500 marinejegere.

Hamas-terrorister. (Skjermbilde fra propagandavideo)
Hamas-terrorister med dykkerutstyr og våpen. (Skjermbilde fra propagandavideo fra Hamas)

I februar advarte en ledende offiser i IDF om at Hamas endrer fokus fra underjordiske tunneler til sjøen for å kunne angripe israelske sivile og militære.

Den israelske marinen har økt beredskapen og treningen for å bekjempe infiltrasjoner under vann. I 2015 startet utplasseringen av titalls sensorer som del av et nytt system kalt «AquaShield». Det kan oppdage og varsle om mistenkelige bevegelser under vannoverflaten og har blitt utplassert på sjøbunnen både ved grensene til Gazastripen i sør og Libanon i nord.

Sonarsystemet Aquashield fra det israelske selskapet DSIT kan varsle om trusler under vann. (Skjermdump fra dsit.co.il).
Sonarsystemet AquaShield fra det israelske selskapet DSIT detekterer trusler under vann. (Skjermdump fra dsit.co.il).

I april forhindret israelske myndigheter at rundt 30 profesjonelle våtdrakter ble smuglet inn til Gazastripen. Dykkerutstyret, som sannsynligvis skulle tas i bruk av menn fra Hamas, var skjult i en leveranse av sportsutstyr som ble levert til Gazastripen gjennom den israelske grenseovergangen Kerem Shalom.

For å kunne importere flerbruksvarer til Gazastripen, det vil si vanlige varer som også kan brukes militært, krever Israel at importøren søker om en spesiell godkjenning.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart