Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Over 70.000 israelere i virus-karantene

Benjamin Netanyahu og israelske helsemyndigheter holdt pressekonferanse om viruset onsdag 4. mars. (Foto: GPO/Flickr)
Israelske myndigheter tar utbruddet av coronaviruset på ytterste alvor.

Israelske helsemyndigheter kom onsdag med nye direktiver som gjør at titusenvis av israelere pålegges hjemmekarantene i 14 dager. Målet er å stanse spredning av coronaviruset, som så langt er påvist hos 15 israelere.

Helsedepartementet beordret onsdag alle israelere som returnerer fra Frankrike, Tyskland, Sveits, Spania og Østerrike til hjemmekarantene i 14 dager. Fra før er personer som returnerer fra Italia, Kina, Japan, Hong Kong, Macau, Singapore, Thailand og Sør-Korea beordret til hjemmekarantene. Israel nekter også utlendinger fra disse landene innreise – med mindre de kan dokumentere at de vil være i en effektiv karantene under besøket.

Flyselskapene Lufthansa, Swiss og Austrian Airlines har som følge av reglene kansellert alle avganger til Israel fram til 28. mars.

Det nye direktivet vil gjøre at over 70.000 israelere må i karantene.

Det er også innført utreiseforbud for personer som jobber i helsevesenet, spesielt medisinsk personell, av frykt for at de må settes i karantene når de kommer hjem fra utlandet. Regelen gjelder også viktig sikkerhetspersonell.

Alle store arrangementer, som konserter, sportsbegivenheter og konferanser avlyses også som følge av de nye direktivene som ble iverksatt onsdag. Myndighetene advarer også om personlig kontakt, som å håndhilse. Israel var også det første landet i verden som frarådet unødige reiser utenlands.

De omfattende tiltakene fra helsemyndighetene får også kritikk. Flere frykter det vil gå hardt utover israelsk økonomi. «De nye reglene er på grensen til hysteri», sier en anonym tjenestemann til israelske Channel 12. Men onsdag gikk statsminister Benjamin Netanyahu ut og forsvarte tiltakene.

– Med en gang coronaviruset dukket opp, bestemte jeg meg for at Israel heller skulle være overdrevent godt forberedt, enn for dårlig forberedt. Det var kritikk mot dette, men jeg trodde – og tror fortsatt – at å ta dette på ytterste alvor er den beste politikken, sa Netanyahu på pressekonferansen.

Passasjerer blir kontrollert på Malpensa-flyplassen i Milano i Italia, som er det europeiske landet som er hardest rammet.

Videre sa han at viruset var «en global epidemi» og «kanskje en av de mest farligste det siste århundret». Men han mener likevel at Israel har kontroll.

– Siden vi har vært så forsiktige, så har vi kontroll på situasjonen. Vi har vært tvunget til å ta veldig alvorlige grep for å forhindre spredning av viruset i Israel og det har vi så langt klart. Vi har beordret karantener og massekontroller som mange andre land ikke har gjort, fortalte han.

Så langt er altså viruset påvist hos 15 personer i Israel, men myndighetene sier de har kontroll på hvor alle har blitt smittet. Til sammenligning er det nå 63 personer som har fått påvist coronaviruset i Norge. Totalt er over 96.000 smittet og over 3300 døde på verdensbasis – de aller fleste i Kina.

– Våre retningslinjer kan nok virke som en belastning på folk, men alternativet er klart: Landene som ikke gjør det må stenge ned skoler og universiteter. Jeg forstår at disse tiltakene skader økonomien, men hvis vi ikke gjorde det ville økonomien blitt enda hardere rammet, sier Moshe Siman-Tov, direktør i Helsedepartementet.

På Vestbredden har palestinske selvstyremyndigheter besluttet å stenge alle de palestinske selvstyreområdene for turister. I tillegg er så og si hele byen Betlehem satt i karantene etter at turister som hadde viruset besøkte byen. Alle skoler, moskeer og kirker i Betlehem-området er stengt.

Også på Gazastripen er det frykt for at coronaviruset skal spre seg, etter at flere palestinere i februar returnerte til den palestinske enklaven etter å ha besøkt land i det østlige Asia som er berørt av viruset.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart