Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hvor mange palestinere ble drept av Hamas sine feilskutte raketter?

Raketter avfyres mot Israel fra den sørlige Gazastripen den 13. mai 2021. Rundt 680 raketter avfyrt mot Israel landet og eksploderte inne på Gazastripen under krigen. 91 palestinere ble trolig drept av dette. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)
Så mange som 91 palestinere kan ha blitt drept av feilskutte palestinske raketter.

Tall var kjernen i mye av mediedekningen i den siste krigen mellom Hamas og Israel i mai. Medienes fokus på at antallet drepte palestinere var mye høyere en antallet drepte på israelsk side, fremstilte det som om Israel brukte uforholdsmessig mye makt og derfor begikk krigsforbrytelser, skriver Dr. Alex Safian ved Begin-Sadat Center for strategic studies.

Med en slik logikk kan man si at det var nazi-Tyskland som var offeret i 2. verdenskrig og USA som var den ulovlige aggressive, siden 14 ganger flere tyskere enn amerikanere ble drept, skriver Safian i innlegget sitt.

Utover dette, hvis man ser nøyere på tallene fra konflikten i mai, så forteller de en helt annen historie enn den Hamas og de fleste medier forteller. La oss først begynne med å gå gjennom noen grunnleggende opplysninger:

I løpet av de elleve dagene som kamphandlingene mellom Israel og Hamas varte, avfyrte terrorgruppene på Gazastripen minst 4,360 raketter og granater mot Israel. Av disse klarte 3673 å nå israelsk luftrom, 280 landet i Middelhavet og hele 680 av dem landet inne på Gazastripen (ifølge Intelligence and Terrorism Information Center [ITIC]).

Da må man stille det åpenbare spørsmålet: Hvor mange dødsfall på Gaza ble forårsaket av de 680 feilskutte palestinske rakettene? Hamas vet kanskje svaret, men de vil selvfølgelig ikke si noe om det. Derfor må man nøye seg med et estimat. En analyse basert på den best tilgjengelig informasjonen indikerer at rundt 91 palestinere ble drept av feilskutte palestinske raketter.

Det er 36% av det totale palestinske dødstallet i løpet av krigen.

Det finnes direkte bevis for at noen av de palestinske dødsfallene ble forårsaket av feilskutte raketter og granater, som eksploderte inne på Gazastripen i stedet for inne i Israel. Organisasjonen Defense for Children International-Palestine (som er kjent som svært anti-israelsk organisasjon) meldte 11. mai at en palestinsk rakett hadde eksploderte i Jabalya på den nordlige Gazastripen, som drepte åtte palestinere, inkludert to barn.

Den samme organisasjonen meldte også at en eksplosjon i Beit Hanoun 10. mai drepte seks palestinske barn og to voksne. De bekreftet ikke at det var en palestinsk rakett som drepte dem, men ifølge ITIC ble også disse dødsfall forårsaket av en feilskutt palestinsk rakett som eksploderte inne på Gaza.

At 16 palestinere, inkluderte åtte barn, ble drept i løpet av bare ett døgn av to feilskutte palestinske raketter, viser hvor farlig disse prosjektilene er. Med tanke på at 680 palestinske raketter og granater eksploderte inne på Gaza i løpet av de elleve dagene krigen varte, antyder at et betydelig antall palestinere ble drept av de feilskutte rakettene.

Dataene som trengs for å kunne slå nøyaktig fast hvor mange palestinere som ble drept av Hamas sine egne raketter er ikke tilgjengelig. I tillegg er Hamas kjent for å fjerne beviser hvor de selv har forårsaket dødsfall.

160 raketter avfyrt fra Gazastripen kom forbi rakettskjoldet Iron Dome og forårsaket store skader i Israel under forrige Gaza-krig i mai. Her er et bolighus i Ashkelon totalskadet etter å ha blitt truffet 20. mai 2021. Men rakettene forårsaket også store skader på Gaza. Hele 680 palestinske raketter landet inne på Gazastripen. (Foto: Edi Israel/Flash90)

Men basert på en større analyse, som blant annet tar utgangspunkt i hvor mange israelere som ble drept av de palestinske rakettene, blir det anslått at det trolig var 91 palestinere som ble drept av de feilskutte rakettene.

Hele analysen kan du lese hos Begin-Sadat Center for strategic studies.

Hvis Hamas insisterer på å fortsette å angripe Israel, så burde de i det minste bruke noe av den enorme mengden utenlandsk bistand de har mottatt til å bygge – slik Israel har gjort – bomberom til sivilbefolkningen. I stedet har Hamas brukt nesten alle sine midler og ressurser på å angripe Israel med raketter, granater og så videre, skriver analytikeren.

Men det som Hamas har brukt mest ressurser på har vært det store underjordiske nettverket av tuneller på Gazastripen. Her gjemmer de sine krigere, ledere, våpenlager og rakettoppskytningsramper. Hver kilometer med tunnel er estimert å koste nesten sju millioner kroner. Frem til 2014 alene ble det anslått at Hamas hadde brukt over ti milliarder kroner på å bygge tuneller, skriver Safian, før han avslutningsvis konkluderer med dette:

Tenk hvor mye positivt som kunne blitt gjort for det palestinske folket på Gazatripen hvis pengene hadde blitt brukt på sivil infrastruktur. I stedet fortsetter Hamas å angripe Israel, selv om de vet godt at et angrep på Israel vil fremprovosere et svar. Og mens de angriper Israel så gjemmer de seg selv i tuneller – bygget til en enorm kostnad – som går under sivile områder.

Safian er meddirektør og forskningsdirektør i CAMERA, en organisasjon som jobber for en mer nøyaktig og balansert mediedekning i Midtøsten.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart