Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tjener 10 ganger mer i Israel enn på Gaza

Palestinere fra Gazastripen på vei ombord en buss for å fraktes til arbeid i Israel ved grenseovergangen Erez. (Foto: Flash90)
Israel har de siste årene mangedoblet antallet arbeidstillatelser for palestinere på Gazastripen. Mange tjener ti ganger mer i Israel enn på Gaza.

De siste årene har Israel mangedoblet antallet arbeidstillatelser for palestinere på Gazastripen. Siden i fjor er det gitt 15.500 arbeidstillatelser, som gjør at palestinere kan få seg jobber i Israel som har langt høyere lønn enn hva de får på Gaza. Nylig kunngjorde forsvarsminister Benny Gantz at det skal utstedes ytterligere 1500 arbeidstillatelser – så lenge ro og sikkerhet opprettholdes.

Sommeren 2019 økte Israel antallet arbeidstillatelser fra 3000 til 5000. I tillegg ble miniumsalderen senket fra 30 til 25 år. I februar 2020 økte antallet arbeidstillatelser på nytt, denne gangen fra 5000 til 7000.

– Alle drømmer om å jobbe [i Israel], alle ønsker fred og ro og et godt liv, sa forretningsmannen Nahed Halees, en av dem som fikk arbeid da.

Siden har antallet arbeidstillatelser økt kraftig. Nå har nærmere 20.000 palestinere på Gazastripen tillatelse til å krysse grensen inn til Israel. En av dem er Ibrahim Slaieh fra Khan Yonis, skriver Times of Israel.

Slaieh sier de tre viktigste hendelsene i hans liv var da han var ferdig utdannet, da han ble gift og da han fikk arbeidstillatelse i Israel.

Arbeidstillatelsen har gjort at 44-åringen har fått jobb på et supermarked i det sørlige Israel. Der tjener han ti ganger så mye som han hadde mulighet til på Gazastripen. Det betyr bedre utdanning for hans seks barn, større familiemåltider og langt høyere levestandard.

Før Hamas kuppet makten på Gazastripen i 2007 var det rundt 120.000 gazanere som jobbet i Israel. Sikkerhetssituasjonen gjorde at nesten alle mistet sine arbeidstillatelser det året. Siden den gang har populasjonen på Gazastripen økt kraftig, samtidig som økonomien har kollapset.

Kø av palestinske arbeidere på vei inn i Israel for å arbeide den 13. mars 2022. (Foto: Flash90)

At nærmere 20.000 gazanere nå jobber i Israel bidrar til å styrke økonomien på Gazastripen. En palestiner som jobber i Israel kan brødfø hele sin storfamilie med lønnen han tar med seg over grensen. Det er likevel ikke nok til å fikse hele økonomien på den palestinske enklaven.

Israel vil også utbedre grenseovergangen Erez mellom Gazastripen og Israel, slik at det skal bli enklere og raskere å krysse grensen. Tidligere har grenseoverganger mellom Israel og Vestbredden blitt forbedret, slik at passeringer som tidligere kunne ta lang tid nå bare tar minutter.

I tillegg til de som krysser grensen for å jobbe inne i Israel, er det også mange palestinere som jobber for israelske kunder inne på Gaza. Blant annet jobber ti tusen palestinere for den israelske moteindustrien.

Arbeiderne er palestinere og fabrikkene er palestinsk-eid, mens kundene er moteindustrien i Israel. Fabrikkene får levert materiale og design fra Israel, så blir plaggene sydd etter oppskriften på tekstilfabrikkene på Gazastripen før de ble fraktet over grensen til den israelske kunden.

Det økte antallet arbeidstillatelser skaper også sikkerhetsutfordringer for Israel. Selv om dem som får arbeidstillatelse i Israel må gjennom grundige bakgrunnssjekker, forsøker Hamas å utnytte muligheten til å få dem til å gjennomføre terror eller spionasje mot Israel.

Også 120.000 palestinere på Vestbredden har arbeidstillatelse i Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart