Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Når VG bruker journalist fra Palestinakomiteen blir overskriftene så misvisende som dette!

Skjermdump fra forsiden av vg.no.
Helt siden i går ettermiddag har VG forkynt på sin forside: «Israel bekrefter angrep mot flyktningleir». Åpner du artikkelen forteller overskriften også at «minst 50 skal være drept».

For det første er ikke Jabaliya en flyktningleir, slik folk flest i Norge tenker på en leir. Jabaliya har i mange tiår vært en bydel med permanente boliger hvor innbyggerne har hatt bedre bostandard enn mye av det som er vanlig urbant liv i utviklingsland. De aller fleste som bor i området er heller ikke flyktninger, men oldebarn av flyktninger. Noen er også barnebarn og barn av flyktninger. Et lite fåtall var faktiske flyktninger for 75 år siden, fra krigen som araberne startet mot jødene i 1947/1948. Les mer om hvordan palestinske «flyktninger» har blitt lidende for norsk dobbeltstandard.

VGs overskrift er svært misvisende. Israel bekreftet ikke angrep mot en flyktningleir, men mot Hamas-terrorlederen Ibrahim Biari. I angrepet ble også et stort antall terrorister som oppholdt seg i nærheten av Biari drept, ifølge IDF. Som et resultat av tunnelene som Hamas har bygget under «flyktningleiren» var det også noen av terroristenes infrastruktur som falt sammen av bomben, opplyser IDF. VG nevner ikke noe om dette.

VG nevner heller ikke at Hamas har hatt våpenproduksjon og avfyrt raketter fra Jabaliya. Området blir omtalt som en høyborg for Hamas.

Kilder på Gazastripen skrev allerede flere timer før VGs sak ble publisert at mange av de sivile ble drept flere minutter etter det israelske luftangrepet, da flere av bygningene i området kollapset etter å ha «falt ned i et synkehull». Dette synkehullet har trolig oppstått som følge av at tunellene som Hamas har gravet under sivilbefolkningen ga etter i det israelske luftangrepet.

Å bygge militær infrastruktur under sivilbefolkningen er brudd på krigens regler og viser hvordan Hamas bruker sivile som skjold.

Helt fra fredag 13. oktober har IDF innstendig, og gjentatte ganger, bedt sivile i Jabaliya og de andre områdene på Nord-Gaza evakuere sørover på Gaza-stripen. Terrororganisasjonen Hamas har nektet mange av sine sivile å evakuere. I et CNN-intervju sier IDF-talsperson Richard Hecht at Biari «gjemte seg bak sivile», ifølge VG.

VGs artikkel fra 31. oktober er skrevet av Ingrid Bjørndal Farestvedt. Vær Varsom-plakaten sier: «Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Så sent som i 2021 skrev Ingrid Bjørndal Farestvedt propagandaartikler for Palestinakomiteen, hvor hun demonisert Israel på en måte som demokratiske representanter i USA betegner som antisemittisme. I 2019 var hun «solidaritetsarbeider i Rashedieh», på vegne av Palestiniakomiteen, i en palestinske «flyktningleir» (se første avsnitt) i Libanon. Hun skal ha vært styremedlem i Palestinakomiteen i Oslo frem til i fjor.

Vær Varsom-plakaten sier også: «Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.» VG har ikke opplyst noe om journalistens bakgrunn som anti-israelsk aktivist.

Palestinakomiteen er organisasjonen som framstilte 7. oktober-massakren som «frigjøring».

– Jeg så bilder av palestinske motstandskjempere som tok paragliders og krysset grensen inn til Israel. De brøt hull i gjerdet, de på en måte frigjorde seg, sa Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen til NRK Dagsrevyen 7. oktober. Hun smilte og var tydelig entusiastisk i kroppsspråket da hun fortalte dette. 

8 av 10 norske jøder mener Palestinakomiteen bidrar til antisemittisme.

Kan det være noe feil i hvordan VG rekrutterer sine journalister?


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart