Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Vurderer å oversvømme terrortunellene

Terrorister fra Islamsk Jihad inne i en av terrortunellene under Beit Hanun på Gaza 18. mai 2022. (Foto: Flash90)
Israel har gjort seg klar for å kunne oversvømme de underjordiske tunnelene til Hamas med sjøvann.

Israel har planene klare for å pumpe sjøvann fra Middelhavet inn i Hamas sitt underjordiske nettverk av tuneller. Målet er å ødelegge tunellene og tvinge Hamas-terrorister opp over bakken for å kjempe.

Ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal har det israelske forsvaret (IDF) klargjort fem store vannpumper på Gaza, som har kapasitet til å oversvømme tunellene i løpet av noen uker. Pumpene kan fylle opp tunellene med tusenvis av kubikkmeter med vann i timen.

IDF-sjef Herzi Halevi mener oversvømmelse er «en god idé».

– Vi ser at det er mye underjordisk infrastruktur på Gaza, og det visste vi at det ville være. En del av vårt mål er å ødelegge denne infrastrukturen. Vi har forskjellige måter å håndtere det på, forklarer han og legger til:

– Jeg vil ikke snakke om detaljer, men de inkluderer eksplosiver og andre måter som forhindrer Hamas fra å bruke tunellene, sier han.

Israelske tjenestemenn har informert USA om planene, men ifølge avisen har IDF foreløpig ikke bestemt seg for om planen skal settes ut i livet. Man er blant annet bekymret for konsekvensen for gjenværende 130 gislene, hvorav mange holdes fanget nede i tunellene.

Ifølge Wall Street Journal er man også bekymret for om sjøvannet vil ødelegge den underjordiske ferskvannslommen under Gaza. Siden man ikke har oversikt over det enorme nettverket av tuneller vet man heller ikke om det vil påvirke fundamentet til bygninger over tunellene.

Det egyptiske militæret oversvømmet flere av Hamas sine smuglertuneller som gikk under grensen mot Egypt i 2015.

Israelske soldater undersøker inngangen til en Hamas-tunell som er gravd frem på Gaza. (Foto: IDF)

Ingen vet hvor stort Hamas sitt underjordiske nettverk av tuneller er, men det det er spekulert i at det kan være på opp mot 500 kilometer. Det er lengre enn undergrunnsbanen i London. Tunellene går under mye av den sivile infrastrukturen på Gaza, blant annet under sykehus.

Ifølge IDF har de i løpet av militæroperasjonen på Gaza avdekket over 800 tunellsjakter. Av disse er rundt 500 allerede blitt ødelagt.

I tillegg til å ødelegge sjaktene, som brukes til å komme opp og ned i tunellene, har IDF også ødelagt flere hundre kilometer med tuneller.

– Tunellsjaktene var lokalisert i sivile områder. Mange av dem lå nært eller inne i skoler, barnehager, moskeer og lekeområder, sier IDF.

Etter å ha tatt kontroll over den nordlige delen av Gazastripen begynte de israelske styrkene å bevege seg mot byen Khan Younis sentralt på Gaza denne uken. Byen skal nå være mer eller mindre omringet.

Det pågår harde kamper i og rundt byen, hvor man tror deler av Hamas-lederskapet befinner seg. Blant annet har de omringet huset til Hamas-sjef Yahya Sinwar, men ingenting tyder på at han befinner seg der.

Sinwar, som står øverst på Mossads dødsliste, eier flere boliger på Gazastripen, men befinner seg trolig i en underjordisk bunkers. Så spørs det om han blir tvunget til overflaten hvis tunellene blir oversvømt.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart