Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Ingen tvil om Hamas-base under Shifa-sykehuset

I en tunell under Shifa-sykehuset ble det avdekket en kommandosentral tilhørende Hamas. (Foto: IDF)
Det er umulig at ledelsen ved sykehuset ikke visste at de ble brukt som menneskelige skjold av Hamas.

Allerede da de første israelske stridsvognene rullet inn på Gazastripen på slutten av forrige måned begynte den israelske militære ledelsen å diskutere hvordan styrkene deres skulle operere på Al-Shifa sykehuset. Hvordan skulle de eksponere det etterretningen har påpekt gjentatte ganger: At Hamas kynisk bruker sykehuset som menneskelige skjold?

Ikke alle ble overbevist da Israel publiserte illustrasjoner som viste et nettverk av underjordiske tuneller under sykehuset. Heller ikke da israelske soldater til slutt gikk inn på sykehuset og fant våpen ble alle overbevist. Men nå er bevisene på Hamas sitt misbruk av sykehuset så overveldende at kun de mest ytterliggående kan fornekte det.

Under sykehuset er det avdekket et stort nettverk av Hamas-tuneller. Det er også avdekket flere store oppholdsrom, toaletter og lignende.

Nå har flere israelske og internasjonale journalister blitt med inn på området til Al-Shifa sykehuset og sett bevisene med egne øyner. En av dem er journalist Yaniv Kubovich fra den israelske avisen Ha’aretz. Det første han fikk se var en tunellsjakt som gjorde at Hamas kunne gå ned i tunellene under sykehuset uten å måtte møte på pasienter eller ansatte.

Kuboich fikk også se store mengder våpen, bomber, droner, håndgranater og annet militært utstyr som var funnet ved sykehuset. De israelske soldatene har nå hatt kontroll ved det største sykehuset på Gaza i over en uke. Ikke ett eneste skudd er blitt avfyrt inne på sykehusområdet.

– Dette stedet fungerte som et hovedkvarter for et Hamas-kompani og kompanisjefene, sa IDFs talsperson Daniel Hagari mens han førte journalistene til en tunellinngang som lå ved et av de største byggene på sykehus-området.

Men visste sykehusets ledelse om tunellene, våpnene og det militære hovedkvarteret som terrorgruppen hadde bygget under sykehuset?

Det spørsmålet ble besvart i det øyeblikket man gikk ned i tunellen – det ene strekket var 170 meter langt. Det er ingen sjanse at ikke sykehusledelsen visste hva som foregikk, skriver Kubovich.

Det Haaretz-journalisten fikk se var et langt nettverk av tuneller bygget utelukkende med armert betong for å beskytte seg mot luftangrep fra IDF. Det var stikkontakter, strømledninger og ventilasjon i tunellene. Strømmen til hovedkvarteret hentet Hamas fra sykehuset som lå over.

Tunellene førte til store rom under bakken hvor det var klimaanlegg, bord og senger. Det er uklart om disse rommene var forberedt for å motta gisler, men det er i alle fall ingen tvil om at de ble brukt av Hamas og at kamphandlinger har blitt styrt herfra, skriver Kubovich.

Det israelske forsvaret tror Hamas har flere tuneller og kapasiteter ved Shifa-sykehuset. De har tidligere publisert overvåkingsbilder som viser at to av gislene som ble kidnappet fra Israel under massakren 7. oktober ble tvunget inn på sykehuset. I tillegg skal en kvinnelig israelsk soldat ha blitt drept inne på sykehuset. Det ble også funnet flere ting som stammet fra en av kibbutzene som ble angrepet 7. oktober.

Det er likevel ikke funnet bevis for at gislene er blitt holdt i de underjordiske tunellene under sykehuset. Selv om de israelske soldatene bare har undersøkt deler av det store sykehuskomplekset, har det israelske forsvaret avsluttet operasjonen på sykehuset. Tunellene som ble avdekket er blitt sprengt og ødelagt.

IDFs talsperson sier målet med aksjonen mot Al-Shifa sykehuset ikke var å samle inn alt av våpen der, men å dokumentere krigsforbrytelsene som Hamas begår med å bruke sykehus som menneskelige skjold.

– Vi har ønsket å vise verden at Hamas brukte sykehuset som et hovedkvarter. Det var viktig for oss å få frem, så hele verden kan forstå hvor kynisk denne terrororganisasjonen er, forklarer Hagari.

Den norske legen Mads Gilbert har i årevis jobbet ved Al-Shifa sykehuset. Han har hardnakket nektet for at Hamas har hatt en tilstedeværelse der. Vil norske medier nå konfrontere Gilbert med de overveldende bevisene for Hamas sin tilstedeværelse? Si din mening i kommentarfeltet under.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart