Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Forsvarsminister Ehud Barak og forsvarssjef Benny Gantz under et møte torsdag 15. november 2012. (Foto: IDF)
Forsvarsminister Ehud Barak og forsvarssjef Benny Gantz under et møte torsdag 15. november 2012. (Foto: IDF)

Hva kan Israel gjøre mot Hamas og de andre terrorgruppene?

Også de siste kamphandlingene i Sør-Israel og Gaza blir dekket dramatisk mye mer i norske medier enn andre konflikter. Overfokuset skaper i seg selv et inntrykk av israelsk brutalitet, når IDFs krigføring i virkeligheten er mindre brutal enn krigføringen til andre vestlige land.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Vi kan allerede se hvordan mediene vil dekke en eventuell krig i Gaza: Som tidligere blir all vold som Israel kan skyldes for, dekket langt sterkere enn noen andre kriger i verden, også den der Norge selg er aktivt med.

Det gjør at Israel tenker seg om en gang eller to ekstra før de anretter for mye skade i Gaza, særlig hvis det går sivile liv med. Israel har i virkeligheten i en årrekke vært atskillig mer forsiktig, mindre brutal, enn for eksempel vestlige styrker i Afghanistan og Irak. Her er noen av de tiltakene Israel har truffet og kan treffe.

 

Alarm

Når rakettangrep truer, går alarmen i området hvor raketten vil ramme. Befolkningen har da noen sekunder til å komme seg i et bomberom eller et annet sted med så god beskyttelse som mulig. Fristen er kortere jo nærmere Gaza man er.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cv1SoFXIhCI[/youtube]

 

Styrke hus

De fleste rakettene fra Gaza er små og har begrenset sprengkraft, selv om de er i stand til å drepe mennesker hvis de treffer på uheldige steder. Hjem som er nærmere Gaza enn 4,5 km, har fått støtte til å bli styrket slik at beboerne har beskyttelse. Nå skal husene mellom 4,5 og 7 km også bli styrket. De som bor lenger borte, har noen flere sekunder å komme seg i sikkerhet på, så de får ikke hjelp i denne omgangen.

 

Ødelegge raketter

Som miff.no har meldt, har israelske fly ødelagt mange raketter med stor rekkevidde. Bomber, raketter og artilleri kan ramme mange militære mål uten at israelske bakkestyrker behøver å gå inn i Gaza.

Israel får også etterhvert et bedre og bedre aktivt rakettforsvar, slik at de rakettene som allerede er avfyrt, og som truer med å treffe boligområder og annen vital infrastruktur, kan bli stanset i luften. Dette er imidlertid en dyr løsning, som heller ikke vantett.

 

Målrettede angrep

Israel har også mulighet til å la raketter, granater eller bomber ramme spesielle folk – som regel toppfolk – hos motparten. Nå ble nettopp lederen for Hamas’ militære fløy, Ahmed Jabari, drept. Israel har erfaring for at dersom mange av lederne hos motparten blir drept, fører det ofte til at motparten ønsker våpenhvile. Det er lettere for lederne å sende andre i døden enn å risikere sitt eget skinn.

I seg selv vil de fleste i Vesten finne det rimelig at folk som går inn for, og leder, krigen mot Israel, blir drept og såret. Skal noen dø, er disse folka de «riktigste» personene. Den store faren ved dette er det som på engelsk kalles «collateral damage», at sivile personer som er i nærheten av mål-personene, også blir rammet. USA bruker også målrettede drap i stor stil. Men verdensopinionen er mye strengere med Israel. Israelerne forsøker så godt de kan å unngå sivile tap, og har lavere sivile tap enn NATO. Men det er umulig å unngå dem fullstendig. I løpet av det første døgnet av Operasjon Forsvarssøyle skal kun 4 av omkring 16 drepte på palestinsk side ha vært sivile.

 

Invasjon

Den israelske regjeringen overveier invasjon i en større eller mindre del av Gaza. Det vil antakelig føre til større israelske tap enn angrep med fly, raketter og kanoner. Det vil kanskje også føre til større palestinske tap.

Av mange grunner ønsker Israel å slippe en bakke-invasjon. Men dersom det er nødvendig for at den israelske befolkningen skal få leve i relativ trygghet, gjør de det.

Sent på kvelden torsdag kom det meldinger om at israelske bakkestyrker ser ut for å gjøre seg ferdig til bakke-invasjon på Gaza-stripen. Om de virkelig kommer til å rykke inn, eller bare legger press på Hamas, gjenstår å se.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart