Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Studie av et 2700 år gammelt toalett kastet lys over elitens mageproblemer

Dette 2700 år gamle toalettet ble funnet under arkeologiske utgravninger i Jerusalem. En studie av innholdet som fantes i toalettet viste at eierne, som var en del av eliten på den tiden, slet med mageproblemer. (Foto: Israels antikkmyndigheter)
Selv om eliten i Jerusalem kunne nyte toaletter under jernalderen, var ikke alt fryd og gammen.

På slutten av 2021 ble et sjeldent 2700 år gammelt toalett oppdaget av arkeologer i hagen til en kongelig eiendom fra 700 år før Kristus, i det som i dag er Armon Hanatziv-promenaden i Jerusalem, skriver Israel Hayom.

For 2700 år siden var det bare de aller rikeste som hadde råd til en slik luksus som toalett var. Men nå viser en studie av innholdet i septiktanken under det flotte utskårne kalksteintoalettet at selv de mest privilegerte var plaget av ormesykdommene rundorm, bendelorm, piskeorm og barnemark.

Forskere fra Tel Aviv-universitet og Israels antikkmyndigheter har rapportert i International Journal of Paleopathology at egg fra disse tarmparasittene ble funnet i jorden i septiktanken til et av toalettene som eliten brukte.

Dafna Langgut, direktør ved Tel Aviv-universitetets laboratorium for eldgamle miljøer, sier de godt bevarte eggene indikerer at beboerne i herskapshuset sannsynligvis led av magesmerter, kvalme, diaré og kløe.

Noen av parasittene som ble funnet er spesielt farlige for barn, og kan føre til underernæring, utviklingsforsinkelser, skade på nervesystemet og død.

Langgut sier parasittene kan ha oppstått på grunn av fekal forurensning av mat og drikkevann, eller dårlig hygiene. Andre mulige smittekilder kan være bruk av menneskelig avføring til å gjødsle åkrene eller dårlig kokt kjøtt.

På den tiden fantes det ingen behandling for ormesykdommer, så de som led av sykdommen måtte sannsynligvis lide av den i mange år. De samme parasittene finnes også i dag, men nå finnes det effektive behandlinger.

Ifølge Eli Escozido, direktør for Israels antikkmyndigheter, gjør forskningen deres at man kan avdekke de aller minste detaljer om livet i antikken.

– Takket være moderne utstyr og et fruktbart samarbeid med dyktige forskningsinstitusjoner, er det nå mulig å hente ut fascinerende informasjon fra materialer vi tidligere ikke hadde verktøy til å håndtere vitenskapelig. I dag fører arkeologisk forskning til en bedre forståelse av tidligere livsstil, sier han.

Det gjøres også ytterligere analyser av sedimentene som ble samlet inn fra septiktanken, for å lære mer om kostholdet og medisinske urter som ble brukt i Jerusalem under jernalderen i Midtøsten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart