Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Dette 2700 år gamle toalettet ble funnet under arkeologiske utgravninger i Jerusalem. En studie av innholdet som fantes i toalettet viste at eierne, som var en del av eliten på den tiden, slet med mageproblemer. (Foto: Israels antikkmyndigheter)

Studie av et 2700 år gammelt toalett kastet lys over elitens mageproblemer

Selv om eliten i Jerusalem kunne nyte toaletter under jernalderen, var ikke alt fryd og gammen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

På slutten av 2021 ble et sjeldent 2700 år gammelt toalett oppdaget av arkeologer i hagen til en kongelig eiendom fra 700 år før Kristus, i det som i dag er Armon Hanatziv-promenaden i Jerusalem, skriver Israel Hayom.

For 2700 år siden var det bare de aller rikeste som hadde råd til en slik luksus som toalett var. Men nå viser en studie av innholdet i septiktanken under det flotte utskårne kalksteintoalettet at selv de mest privilegerte var plaget av ormesykdommene rundorm, bendelorm, piskeorm og barnemark.

Forskere fra Tel Aviv-universitet og Israels antikkmyndigheter har rapportert i International Journal of Paleopathology at egg fra disse tarmparasittene ble funnet i jorden i septiktanken til et av toalettene som eliten brukte.

Dafna Langgut, direktør ved Tel Aviv-universitetets laboratorium for eldgamle miljøer, sier de godt bevarte eggene indikerer at beboerne i herskapshuset sannsynligvis led av magesmerter, kvalme, diaré og kløe.

Noen av parasittene som ble funnet er spesielt farlige for barn, og kan føre til underernæring, utviklingsforsinkelser, skade på nervesystemet og død.

Langgut sier parasittene kan ha oppstått på grunn av fekal forurensning av mat og drikkevann, eller dårlig hygiene. Andre mulige smittekilder kan være bruk av menneskelig avføring til å gjødsle åkrene eller dårlig kokt kjøtt.

På den tiden fantes det ingen behandling for ormesykdommer, så de som led av sykdommen måtte sannsynligvis lide av den i mange år. De samme parasittene finnes også i dag, men nå finnes det effektive behandlinger.

Ifølge Eli Escozido, direktør for Israels antikkmyndigheter, gjør forskningen deres at man kan avdekke de aller minste detaljer om livet i antikken.

– Takket være moderne utstyr og et fruktbart samarbeid med dyktige forskningsinstitusjoner, er det nå mulig å hente ut fascinerende informasjon fra materialer vi tidligere ikke hadde verktøy til å håndtere vitenskapelig. I dag fører arkeologisk forskning til en bedre forståelse av tidligere livsstil, sier han.

Det gjøres også ytterligere analyser av sedimentene som ble samlet inn fra septiktanken, for å lære mer om kostholdet og medisinske urter som ble brukt i Jerusalem under jernalderen i Midtøsten.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart