Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Iran med trussel til Israel: Forbered bomberommene deres

Irans nye drone "Mohajer 10" avduket under en seremoni i Teheran 22. august 2023. (Foto: Irans presidentkontor)
Det iranske regimet har avduket en helt ny drone. Samtidig kommer de med nye trusler mot Israel.

Det iranske regimet fortsetter å utvikle nye og mer avanserte droner. Nylig avduket de sin nyeste drone «Mohajer-10» i en storstilt seremoni. Den iranske presidenten Ebrahim Raisi var til stede under avdukingen.

Ifølge det iranske regimet har den nye dronen en rekkevidde på 2000 kilometer, og den kan fly i opp til 24 timer i 7000 meters høyde. Det betyr at Iran kan true Israel eller amerikanske styrker i regionen.

Iranske droner har vært i søkelyset de siste årene, siden Russland bruker den iranske kamikazedronen Shahed-136 i sin krigføring mot Ukraina.

«Mohajer-10» ligner på den amerikanske Reaper-dronen og andre lignende langdistansedroner som kan bære tung nyttelast, som missiler.

Mange land lager lignende droner, som Kina og Israel. Israel og USA var pionerer innen utvikling av moderne droner, med droner som Predator, Hermes og Heron. Iran har de siste årene også blitt en aktør i markedet.

Den iranske presidenten Ebrahim Raisi var selv til stede under avdukingen. (Foto: Irans presidentkontor)

Mye av den iranske teknologien er basert på amerikanske droner. Iran deler også oppskriften på dronene med sine allierte, som Hizbollah i Sør-Libanon, Hamas på Gazastripen og Houti-militsen i Jemen. For tiden har de også et tett samarbeid om produksjon av droner med Russland.

Irans nyeste drone skal angivelig kunne bære en nyttelast på rundt 300 kg og har en hastighet på 200 kilometer i timen. Det er rundt halvparten av hastigheten til den amerikanske Reaper-dronen og bare en fjerdedel av nyttelasten. Det betyr at dronen Iran har avduket fortsatt er et tiår eller to bak konkurrentene.

Likevel, Iran sier at dronen har kapasitet til å bære missiler og at de kan utføre elektronisk krigføring og etterretning. Hvor stor trusselen fra disse dronene vil bli er likevel usikkert. Siden dronene er relativt trege og synlige på radar er de et relativt lett mål for et avansert luftforsvar.

Mange land velger derfor å heller investere i «dronesvermer», hvor mindre, raske og svært bevegelige droner kommer i store svermer. Slike droner vil være langt vanskeligere å håndtere for et luftforsvar.

Da dronen ble presentert på statlig iransk TV kom det tekst på skjermen på persisk og hebraisk med en trussel mot Israel: «Forbered bomberommene»:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart