Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel deler etterretning om Russlands iranske droner med Ukraina

Iranske Shahed-136 er en selvmordsdrone, det vil si at den styrter inn i målet sitt og eksploderer. (Foto: Skjermdump)
Mens et privat israelsk firma gir ukrainerne gode satellittbilder av de russiske troppenes posisjoner.

Den amerikanske avisen The New York Times skriver at Israel har gitt Ukraina etterretningsinformasjon om de iranske dronene som Russland bruker i krigføringen sin i landet. Avisen skriver også at et privat israelsk firma forsyner Ukraina med satellittbilder av russiske troppers posisjon.

Russiske styrker bruker flere varianter av iranske droner i krigen i Ukraina. En av de mest brukte dronene skal være en Shahed-136, en såkalt «selvmordsdrone». Men som MIFF har skrevet om tidligere er russerne misfornøyd med dronene, som har hatt begrenset suksess.

– Disse dronene er trege og flyr på lav høyde, som gjør at de er lette å skyte ned med konvensjonelt luftforsvar når de flyr alene, sier det britiske forsvarsdepartementet om de iranske «selvmordsdronene».

Russland har likevel hatt noe suksess med å angripe med mange droner på samme tid, som har overlastet luftvernet. At Iran forsyner Russland med våpen har ført til en diplomatisk isfront mellom Ukraina og Iran.

Mandag 10. oktober ble flere ukrainske byer utsatt for et større bombardement fra Russland. I tillegg til kryssermissiler og andre våpen ble det brukt iranske droner i angrepet. Ifølge det ukrainske militæret ble 60% av de 86 selvmordsdronene som ble brukt i angrepet skutt ned.

En såkalt «selvmordsdrone» styrter inn i målet sitt og eksploderer.

Den iransk-produserte dronen Shahed 129 på en utstilling i den iranske hovedstaden Teheran.

Mens vestlige land har levert betydelige mengder våpen til Ukraina siden den russiske invasjonen, har det israelske forsvarsdepartementet sagt nei til salg av både offensive og avanserte forsvarssystemer fordi det vil skade landets «sensitive forhold» til Moskva.

Israel har forsøkt å bevare båndene til Russland, spesielt siden det russiske militæret kontrollerer luftrommet i nabolandet Syria. Israel gjennomfører til stadighet luftangrep mot iranske mål i Syria, og er derfor helt avhengig av en dialog med Russland. Men i det siste har forholdet kjølnet, etter stadig mer israelsk kritikk av Russland.

Russland, i likhet med Ukraina, har også en stor jødisk befolkning.

Mens Israel offisielt har avstått fra å sende våpen har landet forsynt Ukraina med forsvarsutstyr som hjelmer og vester, i tillegg til humanitær hjelp. Israel drev også et feltsykehus i landet i de første ukene av krigen. Israel trener også opp ukrainsk helsepersonell og skadde ukrainske soldater får behandling på israelske sykehus.

Nylig ble det også kjent at israelsk forsvarsindustri har solgt avansert anti-drone utstyr til Ukraina, et salg myndighetene ikke har stanset.

Ledere i den iranske revolusjonsgarden foran en av sine nyeste droner, som har fått navnet Gaza, 22. mai 2021. Det er ikke kjent om Russland har kjøpt akkurat denne dronen fra Iran. (Foto: Revolusjonsgarden)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart