Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Selger anti-drone utstyr til Ukraina

En russisk soldat sender opp en mindre overvåkingsdrone den 8. august 2022. (Foto: Russlands forsvarsdepartement)
Israelsk selskap selger avansert forsvarsteknologi til det ukrainske militæret. Israelske myndigheter, som offisielt forbyr salget, ser ikke ut til å bry seg.

En israelsk forsvarsentreprenør levererer anti-drone utstyr til det ukrainske militæret, skriver Times of Israel. Det israelske selskapet selger ikke til Ukraina direkte, men via nabo- og NATO-landet Polen.

Offisielt har israelske myndigheter forbud mot salg av avanserte våpensystemer til Ukraina, men uoffisielt ser de gjennom fingrene med salget. En kilde sier utstyret blir solgt via Polen for å omgå forbudet.

Kilder i forsvarsindustrien sier anti-drone systemet, som kan avskjære og forstyrre ubemannede luftfartøyer, er klassifisert som «avansert forsvarsteknologi» og derfor ikke godkjent for salg til Ukraina. Men den israelske regjeringen har ikke virket interessert i å stanse avtalen.

Forsvarsdepartementet i Israel har ikke ønsket å kommentere saken.

Israel har utplassert anti-drone systemer langs sine grenser mot Gazastripen, Libanon og Syria og regnes som verdensledende innen utvikling av denne teknologien. Selskaper som Israel Aerospace Industries, Elbit, MCTECH, Spear og Avnon Group satser på dette.

Den israelske anti-drone teknologien som nå er solgt til Ukraina kan ende opp med å bli brukt mot iranske droner. Som MIFF har skrevet om tidligere har Russland kjøpt inn store mengder iranske droner. Nylig ble av de iranske dronene skutt ned av det ukrainske militæret, som var det første beviset på at de iranske dronene var tatt i bruk i krigen i Ukraina.

Mens vestlige land har levert betydelige mengder våpen til Ukraina siden den russiske invasjonen, har det israelske forsvarsdepartementet sagt nei til salg av både offensive og avanserte forsvarssystemer fordi det vil skade landets «sensitive forhold» til Moskva.

Israel har forsøkt å bevare båndene til Russland, spesielt på grunn av det russiske militærets tilstedeværelse i nabolandet Syria. Israel gjennomfører til stadighet luftangrep mot iranske mål i Syria, og er derfor helt avhengig av en dialog med Russland. Men i det siste har forholdet kjølnet, etter stadig mer israelsk kritikk av Russland.

Russland, i likhet med Ukraina, har også en stor jødisk befolkning.

Mens Israel offisielt har avstått fra å sende våpen har landet forsynt Ukraina med forsvarsutstyr som hjelmer og vester, i tillegg til humanitær hjelp. Israel drev også et feltsykehus i landet i de første ukene av krigen. Israel trener også opp ukrainsk helsepersonell.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart