Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russiske droneeksperter gikk i dekning i Iran under et angivelig israelsk angrep

I slutten av januar 2023 ble en dronefabrikk i Isfahan i Iran skadet i et droneangrep. (Foto: Skjermdump)
Russiske eksperter var i Iran for å lære om iranske droner da en av dronefabrikkene ble angrepet.

En team med russiske droneeksperter måtte gjemme seg på hotellet sitt i Teheran, da Israel angivelig angrep en dronefabrikk i Ishafan i Iran i januar i år, skriver den amerikanske avisen Washington Post fredag.

Iranerne fryktet at det ville komme et angrep også mot deres dronefabrikk i Teheran, som russerne etter planen skulle besøke.

De russiske ekspertene er en del av en gruppe som jobber med å etablere en dronefabrikk i Russland med hjelp av Iran, som skal produsere en variant av den iranske dronen Shahed-136.

Den nye fabrikken, som ligger i republikken Tatarstan rundt 900 kilometer øst for Moskva, skal etter planen produsere droner på en større skala enn Iran, men så langt er prosjektet minst en måned bak skjema og fortsatt ute av stand til å produsere fullverdige droner.

Russlands mål er å produsere 6000 droner innen 2025.

Basert på undersøkelser fra droner skutt ned i Ukraina kan det tyde på at russerne allerede har begynt å produsere egne deler til de iranskproduserte kamikazedronene Shahed-136.

Ifølge Washington Post er russerne «svært avhengige» av Iran for utvikling og produksjon av dronene. Hundrevis av russere har blitt sendt til Iran for å få relevant opplæring i produksjon av av disse dronene.

Det var under et slikt besøk at dronefabrikken i Isfahan ble angrepet. Flere internasjonale medier, inkludert Washington Post, meldte senere at det var Israel som hadde stått bak angrepet. Også Iran anklaget Israel for å stå bak. Israelske myndigheter har ikke kommentert angrepet.

Det ville ikke vært første gang Israel og Mossad står bak et angrep mot mål i Iran. Det har vært flere sabotasjeaksjoner og attentat spesielt rettet mot det iranske atomprogrammet de siste årene.

Mens Russland og Iran samarbeider tett om produksjon av droner, så får Ukraina hjelp fra Israel til å håndtere dronetrusselen. Blant annet deler Israel etterretning om de iranske dronene med ukrainske myndigheter.

Iranske Shahed-136 er en «kamikazedrone», det vil si at den styrter inn i målet sitt og eksploderer.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart