Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Iran har i to år smuglet våpen til terrorister på Vestbredden

Iranske våpen som ble forsøkt smuglet inn på Vestbredden 25. mars. (Foto: Shin Bet)
Målet til Iran er å skape ustabilitet og kaos i de palestinske områdene.

Iran har gjennom et skjult og multinasjonalt nettverk av etterretningsagenter, terrorgrupper og kriminelle gjenger oversvømmet Vestbredden med våpen de siste to årene. Det skriver avisen The New York Times. Målet til Iran er å skape ustabilitet og kaos på Vestbredden, som igjen skal true Israel.

Ifølge avisen smugles våpnene i ruter gjennom Iran, Irak, Syria, Libanon og Jordan. Så fraktes våpnene over grensen fra Libanon og Jordan. Operasjonen er helt avhengig av beduiner, som smugler våpnene inn til Vestbredden.

Anonyme iranske tjenestemenn som den amerikanske avisen har pratet med sier at våpnene ikke går til én spesifikk terrorgruppe, men at målet er å fylle Vestbredden med våpen i et forsøk på å «fremkalle uro» mot Israel.

Senest den 25. mars meldte den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet at de hadde stanset en iransk våpenforsendelse til terrorister på Vestbredden. Blant våpnene som ble konfiskert var angrepsrifler, miner, granater og missiler.

Våpensmuglingen har ført til frykt for at Iran, som også forsyner terrorister på Gazastripen med våpen, vil starte en voldsbølge også på Vestbredden. Den islamske republikken har allerede brukt sine støttespillere i Libanon, Irak og Jemen til å angripe Israel.

Disse angrepene har ført til økt spenning mellom Israel og Iran. Spenningen kulminerte i et luftangrep i Damasksus 1. april, hvor sju medlemmer av den iranske revolusjonsgarden ble drept. Iran anklager Israel for å stå bak angrepet.

En av dem som ble drept var Irans øverste leder i regionen, Mohammad Reza Zahedi. Han hadde det øverste ansvaret for de iranske angrepene mot Israel fra iransk-lojale militser. Han var også en av dem med hovedansvaret for den iranske våpensmuglingen til Vestbredden.

Iran har lovet at de vil hevne drapet på Zahedi og de andre i revolusjonsgarden.

Politibetjenter poserer foran våpen som ble beslaglagt ved grensen mot Jordan i fjor. (Foto: Politiet)

NYT skriver også at et israelsk luftangrep i det østlige Syria 26. mars var rettet mot den iranske våpensmuglingen. 15 personer ble drept i angrepet.

Det er uklart hvor mye våpen Iran har klart å smugle inn til Vestbredden de siste to årene. Det skal i hovedsak dreie seg om skytevåpen som pistoler og angrepsrifler, men det skal også ha blitt smuglet mer avanserte våpen som panservernmissiler og rakettdrevne granater.

Mesteparten av våpnene blir trolig smuglet over grensen mot Jordan, da denne er lang og den mest ubevoktede israelske grensen. De siste årene har Israel avdekket flere forsøk på å smugle våpen langs grensen mot Jordan.

I slutten av november i fjor ble det gjort et rekordbeslag ved denne grensen.

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet sier de ser svært alvorlig på alle iranske forsøk på å sette sikkerheten til staten Israel i fare.

Fatah, som styrer de palestinske selvstyremyndighetene, har også anklaget Iran for å spre kaos i områdene som de kontrollerer. De sier de ikke vil akseptere at «vår hellige sak og blodet til vårt folk» blir misbrukt av Iran.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart