Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Er bosetninger et hovedhinder for fred?

Er israelske bosetninger på Vestbredden et hovedhinder for fred mellom Israel og palestinerne? Ja, vil de politisk korrekte stemmer i Norge svare. Den arabiske journalisten Khaled Abu Toameh gjør en annen vurdering.

De palestinske selvstyremyndighetene har nylig sendt et brev til FNs sikkerhetsråd hvor de erklærer bosetningene «ulovlige» og «ødeleggende» for fredsprosessen. Mahmoud Abbas nekter å forhandle med Israel, og stiller stans i bosetningsaktivitet som et forhåndskrav.

Yasser Arafat stilte aldri et slikt krav, påpeker Abu Toameh i en artikkel publisert 12. april. Arafat holdt samtaler med Israel selv om bulldoserne var i full sving på Vestbredden og Øst-Jerusalem. Også Abbas selv, som underordnet av Arafat, deltok i forhandlingene. På slutten av 1990-tallet truet palestinske ledere med å avslutte fredsprosessen dersom Har Homa-bydelen i Jerusalem ble reist. Tusenvis av boliger i bydelen ble bygget, likefullt fortsatte palestinerne forhandlingene. Også Abbas forhandlet de første få årene av sin regjeringstid. Fra sitt kontor og sitt hjem i Ramallah kan Abbas se nye hus bli bygd i israelske bosetninger, opplyser Abu Toameh.

Det var president Barack Obama som endret situasjonen, mener den arabiske journalisten. Da han i 2009 krevde at Israel må stanse all utbygging i bosetninger, ble bosetninger kjørt fram av palestinerne som «et hovedhinder» og byggestans ble for første gang satt som en betingelse for samtaler.

Men er bosetningene et hovedhinder? Abu Toameh svarer et klart nei.

– Hovedhindringen for fred er den økende radikaliseringen av de arabiske og muslimske masser og den pågående demoniseringen av jøder. I øynene til mange arabere og muslimer er hele Israel en stor bosetning som må bli ryddet av veien, skriver Abu Toameh.

Abbas vet at bosetningsspørsmålet bare kan løses i direkte forhandlinger med  Israel. Han vet at noen av bosetningene vil forbli under israelsk kontroll, også etter en omfattende fredsavtale.

I 2005 ødela Israel mer enn 20 bosetninger på Gaza-stripen. Alt for mange palestinere tolket det som svakhet fra Israels side, ikke som et tillitskapende tiltak. Resultatet er velkjent. Fred er ikke resultatet.

Maktkampen mellom Fatah og Hamas er et stort hovedhinder for fred. Det faktum at Gaza er blitt et senter for global jihad og en avdeling for Irans ekstreme herskere et annet, framholder Abu Toameh.

– Abbas har ikke mandat fra sitt folk til å gjøre noen slags innrømmelser overfor Israel i det hele tatt. En president som ikke en gang kan besøke sin private residens på Gaza-stripen vil aldri bli i stand til å levere noe på noen front, konkluderer Abu Toameh.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart