Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

133 britiske universiteter avviser Israel-boikott

Skjermdump fra Times of Israel.
Skjermdump fra Times of Israel.
- Akademisk boikott av Israel bryter med idealet om fri utveksling av ideer, mener paraplyorganisasjonen Universities UK, som representerer ledelsen for 133 britiske universiteter.

Tirsdag skapte den britiske studentorganisasjonen National Union of Students sjokkbølger ved å gå inn for boikott av Israel. Ledelsen for studentorganisasjonen sluttet seg til et opprop fra den internasjonale BDS-bevegelsen (boikott, tilbaketrekking av investeringer og sanksjoner mot Israel). Studentorganisasjonen representerer til sammen syv millioner studenter ved 600 institusjoner for høyere utdanning.

 

Regjeringen tar avstand fra boikotten

De britiske myndighetene rykket straks ut med klar melding om at de tok avstand fra studentorganisasjonens vedtak.

– Vi er dypt forpliktet på Storbritannias handels- og forretningsbånd til Israel, som er en del av det blomstrende samarbeidet mellom våre to land. Realiteten er at det akademiske og vitenskapelige samarbeidet mellom britiske og israelske universiteter raskt vokser seg stadig sterkere, uttalte Storbritannias viseambassadør til Israel, Rob Dixon.

– Som David Cameron har sagt, vil den britiske regjeringen aldri tillate at de som vil ha boikott av Israel får spolere verdien av 60 år med levende utvekslinger og partnerskap som utgjør en stor styrke for begge våre land, fortsatte han.

En talsmann for det israelske utenriksdepartementet sa at studentvedtaket hadde liten praktisk betydning, fordi det også tidligere har kommet anti-israelske ytringer fra den samme organisasjonen.

– I stedet for å uttrykke hat ville britiske studenter hatt godt av å studere historien og forstå at det ikke er så stor avstand mellom det å bruke hatefullt språk og det å begå avskyelige forbrytelser, sa talsmannen.

 

– Boikotter Israel, men nekter å fordømme IS

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte boikottvedtaket onsdag. Han kritiserte studentorganisasjonen for hykleri, fordi de forskjellsbehandler Israel fra andre land.

– De boikotter Israel, men de nekter å boikotte Den islamske staten. Det forteller alt man trenger å vite om BDS-bevegelsen. De fordømmer Israel og de fordømmer ikke IS. De fordømmer seg selv, sa Netanyahu ifølge Times of Israel.

– Israel har et eksemplarisk demokrati. Vi har akademisk frihet, pressefrihet, menneskerettigheter. IS tramper menneskerettighetene ned i støvet. De brenner mennesker levende i huler, sa han.

I oktober stemte den samme britiske studentorganisasjonen imot et forslag om å fordømme terrorgruppen Den islamske staten, fordi de mente forslagsteksten kunne oppfattes som ”islamofobi”.

 

Ledelsen ved 133 universiteter tar avstand fra boikotten

Onsdag ble det kjent at paraplyorganisasjonen Universities UK, som representerer ledelsen ved 133 universiteter over hele landet, har tatt avstand fra studentorganisasjonens boikottvedtak. Organisasjonen erklærer at den er ”sterkt imot” boikotten, fordi den ”bryter med prinsippet om fri utveksling av ideer”.

”På grunn av inntrykket som er skapt i Israel av at britiske universiteter støtter en akademisk boikott, vil styret i Universities UK bekrefte den innstillingen vi har hatt også tidligere, som er at vi er sterkt imot enhver akademisk boikott av israelske universiteter”, skriver de i en pressemelding.

”Universities UK er forpliktet på fri utveksling av ideer mellom universiteter og mellom akademikere, uavhengig av nasjonalitet eller lokalitet. Styret er derfor sterkt imot akademisk boikott, på grunnlag av at det er uforenlig med akademisk frihet, inkludert akademikeres frihet til å samarbeide med andre akademikere, skriver de.”

Samtidig understreker de at akademikere selvfølgelig ikke skal bli straffet for å stå opp med kritikk mot israelsk politikk.

”Styret bekrefter også sitt syn på at alle universiteter må opprettholde, i den frie ideutvekslingens interesse, den grunnleggende rettigheten akademikere har til å stille spørsmål ved nasjonal og internasjonal politikk”, avslutter de.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart