Søk

Funn på Tempelfjellet

Wakf er de muslimske myndighetene på Tempelplassen. I praksis har de hatt kontrollen med området siden 1967, men Israel har hatt den øverste myndigheten. Det betyr at når det ble opptøyer (f. eks. steinkasting fra Tempelplassen ned på jøder som bad ved Vestmuren ("Klagemuren"), kunne israelerne gripe inn.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I de senere årene har wakf i økende grad opptrådt uten å spørre israelerne om noe, i strid med tidligere praksis. Dette begynte for alvor etter bråket i forbindelse med den hasmoneiske tunnelen i 1996. Statsminister Binyamin Netanyahu ville ikke ha dette bråket på nytt, og lukket øynene for omfattende maktmisbruk fra wakf.

Blant annet satte muslimene i gang en stor graving på Tempelplassen, og bygde en underjordisk moské som skal være den største i Midtøsten og romme 15.000 personer. Massen som ble utgravd, ble dumpet i Kedron-dalen, og alt dette altså uten å spørre eller koordinere med israelerne.

I januar ble noe av den utgravde massen undersøkt. Man fant da flere gjenstander fra undergrunnen. Blant dem var en uthogd marmor-overligger. Steinen er omtrent 75 cm lang og 50 cm bred. Den har vært en del av en vakker port. Det kan ha vært porten til selve templet eller to en annen helligdom.

Det har aldri vært noen offisiell, arkeologisk utgraving på Tempelfjellet. Muslimene er sterkt imot det, og mange ortodokse jøder har store motforestillinger på grunn av stedets hellighet. Denne marmorsteinen og de andre sakene er de første bevisene på at det finnes stor arkitektur i Tempelfjellet. Steinen kan med stor sannsynlighet dateres til det andre templets periode (dvs. fram til år 70, da templet ble ødelagt). Den ligner nemlig på et lignende funn fra templets tid.

Skjødesløshet og uthaling
Arkeologen Zachi Zweig har kommet med sterk kritikk mot de øverste myndighetene for arkeologi i Israel fordi de har latt funnene ligge henslengt i en bakgård i hovedkvarteret i Jerusalems Rockefeller-museum i åtte måneder, og somler med å utgi en rapport om saken. En talsmann for disse myndighetene svarer at en foreløpig rapport vil foreligge «snart», mens en endelig rapport vil komme etter grundige undersøkelser.

De synes heller ikke at dette funnet er spesielt viktig, og vil ikke prioritere det. Det sies også at det faktum at steinen ikke er funnet på sitt opprinnelige sted, og at ingen kan vite sikkert hva den ble brukt til, har redusert dens arkeologiske verdi.

Antakelig er funn fra tempelområdet en så varm politisk potet at man forsøker å hale ut tiden. Det er jo litt spesielt at dette funnet kommer akkurat nå, da de palestinske myndighetene åpent benekter at det noen gang har stått noe tempel der.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart