Funn på Tempelfjellet

Wakf er de muslimske myndighetene på Tempelplassen. I praksis har de hatt kontrollen med området siden 1967, men Israel har hatt den øverste myndigheten. Det betyr at når det ble opptøyer (f. eks. steinkasting fra Tempelplassen ned på jøder som bad ved Vestmuren ("Klagemuren"), kunne israelerne gripe inn.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

I de senere årene har wakf i økende grad opptrådt uten å spørre israelerne om noe, i strid med tidligere praksis. Dette begynte for alvor etter bråket i forbindelse med den hasmoneiske tunnelen i 1996. Statsminister Binyamin Netanyahu ville ikke ha dette bråket på nytt, og lukket øynene for omfattende maktmisbruk fra wakf.

Blant annet satte muslimene i gang en stor graving på Tempelplassen, og bygde en underjordisk moské som skal være den største i Midtøsten og romme 15.000 personer. Massen som ble utgravd, ble dumpet i Kedron-dalen, og alt dette altså uten å spørre eller koordinere med israelerne.

I januar ble noe av den utgravde massen undersøkt. Man fant da flere gjenstander fra undergrunnen. Blant dem var en uthogd marmor-overligger. Steinen er omtrent 75 cm lang og 50 cm bred. Den har vært en del av en vakker port. Det kan ha vært porten til selve templet eller to en annen helligdom.

Det har aldri vært noen offisiell, arkeologisk utgraving på Tempelfjellet. Muslimene er sterkt imot det, og mange ortodokse jøder har store motforestillinger på grunn av stedets hellighet. Denne marmorsteinen og de andre sakene er de første bevisene på at det finnes stor arkitektur i Tempelfjellet. Steinen kan med stor sannsynlighet dateres til det andre templets periode (dvs. fram til år 70, da templet ble ødelagt). Den ligner nemlig på et lignende funn fra templets tid.

Skjødesløshet og uthaling
Arkeologen Zachi Zweig har kommet med sterk kritikk mot de øverste myndighetene for arkeologi i Israel fordi de har latt funnene ligge henslengt i en bakgård i hovedkvarteret i Jerusalems Rockefeller-museum i åtte måneder, og somler med å utgi en rapport om saken. En talsmann for disse myndighetene svarer at en foreløpig rapport vil foreligge «snart», mens en endelig rapport vil komme etter grundige undersøkelser.

De synes heller ikke at dette funnet er spesielt viktig, og vil ikke prioritere det. Det sies også at det faktum at steinen ikke er funnet på sitt opprinnelige sted, og at ingen kan vite sikkert hva den ble brukt til, har redusert dens arkeologiske verdi.

Antakelig er funn fra tempelområdet en så varm politisk potet at man forsøker å hale ut tiden. Det er jo litt spesielt at dette funnet kommer akkurat nå, da de palestinske myndighetene åpent benekter at det noen gang har stått noe tempel der.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart