Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Fake news i Norge før Trumps Jerusalem-tale

Donald Trump og Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Donald Trump og Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Historieprofessor Hilde Henriksen Waages fake news og NTBs krumspring.

På kvelden onsdag 6. desember norsk tid skal president Donald Trump holde en tale hvor det er forventet at USA gir anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. I følge anonyme tjenestemenn i Det hvite hus kommer han også til å varsle at USA begynner flyttingen av sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. En flytteprosess vil antakeligvis ta flere år. Allerede i 1995 vedtok Kongressen ambassadeflytting, men siden har skiftende presidenter utsatt flyttingen et halvår om gangen.

 

Hilde Henriksen Waages fake news

Professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, bruker sterke ord når hun kommenterer til Dagbladet.

– Trump tar her i den verste saken, den som vil sette flest sinn i kok. Alt som heter kompromisser, fred og forsoning kan man bare glemme, sier Waage.

Professoren tar feil. I en rekke forhandlingssituasjoner har palestinsk side godtatt at Israel beholder kontrollen over Vest-Jerusalem og de jødiske bydelene av byen. Israel har hatt sine regjeringsinstitusjoner i byen i snart 70 år, og USAs anerkjennelse er først og fremst en bekreftelse av faktum. En anerkjennelse er også en støtte til det jødiske folkets suverenitet i sin tre tusen år gamle hovedstad, og det er palestinsk og arabisk sides avvisning av jødiske rettigheter i området som hindrer fred og forsoning. Palestinerne kjemper for arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men avviser at Israel kan forbli verdens eneste jødiske stat.

Enten trenger Waage et grunnkurs i Jerusalems historie, ellers så trenger Dagbladets journalister et grunnkurs i å gjengi intervjuobjekter korrekt.

– Etter at Israel okkuperte og annekterte Jerusalem som sin hovedstad i 1967, har så godt som ingen land anerkjent dette. På det tidspunktet lå Jerusalem på jordansk territorium, og skulle bli hovedstaden i Palestina, sier Waage.

Dette er ren fake news. Israel okkuperte og annekterte Øst-Jerusalem i 1967. På det tidspunktet var Øst-Jerusalem ulovlig okkupert og ulovlig annektert av Jordan (bare Storbritannia og Pakistan anerkjente anneksjonen). Det var den gang ingen bevegelse mot en palestinsk stat, og Jordan brukte mest energi på å ødelegge jødiske synagoger i området. Israel, som hadde kontrollert Vest-Jerusalem siden 1948, erobret Øst-Jerusalem i en lovlig forsvarskrig.

 

NTBs krumspring

I en artikkel om saken gjengir NRK en faktaboks fra nyhetsbyrået NTB. De første setningene lyder slik:

«FNs delingsplan for Palestina fra 1947 slo fast at Jerusalem skulle være under internasjonalt styre.

Etter krigen i 1948 og opprettelsen av staten Israel, kontrollerte Israel det meste av Palestina, inkludert den vestlige delen av Jerusalem.

Jordan tok kontroll over Vestbredden med Øst-Jerusalem, som inkluderer gamlebyen. Der ligger Haram al-Sharif, som jødene omtaler som Tempelhøyden.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.»

Merk NTBs ordvalg. Jordan «tok kontroll», Israel «okkuperte». Mens sannheten er at Jordan okkuperte og annekterte ulovlig. Israel okkuperte lovlig og annekterte i kraft av tre tusen år gammel nasjonal, religiøs og historisk jødisk tilknytning til Jerusalem. Etter krigen i 1967 slo FNs sikkerhetsråd fast at alle stater i området hadde rett på sikre og anerkjente grenser. Det har palestinerne inntil i dag ikke vært villig til å gi israelerne.

Les ti grunner til hvorfor det er riktig å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

[os-widget path=»/conradmyrland/hvem-sa-dette» of=»conradmyrland» comments=»false»]


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart