Søk
Donald Trump og Barack Obama 20. januar 2017. (Foto: Marianique Santos, US Air Force)
Donald Trump og Barack Obama 20. januar 2017. (Foto: Marianique Santos, US Air Force)

– Trump rettet opp i feilen til Obama

Alan Dershowitz, som stemte på Barack Obama, mener det var riktig av Trump å anerkjenne Jerusalem.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Den amerikanske advokaten, jusprofessoren, samfunnsdebattanten og forfatteren Alan Dershowitz mener president Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad var det eneste riktige å gjøre for å rette opp i feilstegene til tidligere president Barack Obama. Det skriver Dershowitz i et innlegg i den amerikansk/jødiske avisen The Algemeiner. Dershowitz har tradisjonelt støttet demokratiske presidentkandidater, inkludert Barack Obama og Hillary Clinton så sent som i 2016.

Dershowitz mener det var president Obama som endret på status quo og som gjorde fred vanskeligere da han nektet å legge ned veto mot en FN-resolusjon som erklærte jødedommens helligste steder i Jerusalem for okkupert område. Det gjorde at palestinerne fikk et enormt overtak i framtidige forhandlinger og gjorde det vanskeligere å få til kompromisser.

«Det hadde lenge vært amerikanske utenrikspolitikk å legge ned veto mot ensidige resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd som erklærte jødedommens helligdommer som ulovlig okkupert. Obamas avgjørelse om å endre denne politikken var ikke basert på amerikanske interesser eller i fredens interesse. Det var gjort som en personlig hevn mot statsminister Netanyahu og en liten takk for sist fra den avtroppende presidenten», skriver Dershowitz.

Forholdet mellom Netanyahu og Obama var som kjent ikke det beste. Resolusjonen skulle også lage vanskeligheter for president Trump.

«Hvis det har vært en endring i status quo, er det på grunn av president Obama og hans feige beslutning om å vente til han var en avtroppende president med å gjøre opp med statsminister Netanyahu. President Trump fortjener ros for å gjenopprette balanse i forhandlingene mellom Israel og palestinerne. Det var president Obama som gjorde fred vanskeligere. Det var president Trump som gjorde den mulig igjen.»

Da Øst-Jerusalem var under jordansk okkupasjon fra 1948 til 1967, var det forbudt for jøder å be ved Vestmuren, jødedommens helligste sted. Jøder kunne heller ikke gå på Hebrew University, som ble åpnet i 1925 og sponset av Albert Einstein. Jøder kunne heller ikke få medisinsk hjelp ved Hadassah-sykehuset, som hadde behandlet jøder og arabere siden 1918. Jødene ble kastet ut av det jødiske kvarteret i Jerusalem, hvor deres forfedre hadde bygget boliger og synagoger i tusenvis av år. Øst-Jerusalem ble jødefritt.

«Da jordanerne okkuperte disse historiske jødiske områdene, ødela de alle spor av jødedommen, inkludert synagoger, jødiske skoler og jødiske gravplasser. Gravsteiner ble brukt som urinaler. Mellom 1948 og 1967 kom ikke FN med en eneste resolusjon som fordømte den jordanske okkupasjonen eller de kulturelle ødeleggelsene.»

Alan Dershowitz. (Skjermdump fra video)
Amerikanske Alan Dershowitz mener president Trump gjorde rett ved å anerkjenne Jerusalem. (Skjermdump fra video)

Etter at Israel befridde Jerusalem under Seksdagerskrigen i 1967 kunne jødene igjen returnere til sine historiske steder. Likevel var USAs offisielle posisjon at de ikke ville anerkjenne Israels legitime krav til det jødiske Jerusalem. Jerusalems status, inkludert de befridde områdene, måtte avgjøres gjennom forhandlinger og fram til da skulle status quo gjelde. Det er begrunnelsen for at USA ikke har anerkjent Jerusalem tidligere.

«Men selv den historiske status quo ble endret av president Obamas grunnløse beslutning om å ikke legge ned veto mot sikkerhetsrådets resolusjon i desember i fjor.»

Den anti-israelske FN-resolusjonen mener gjenopprettelsen av jødisk tilstedeværelse er «et klart brudd på internasjonal lov». Dershowitz mener at hvis det skal være den nye status quo, så vil det ikke lenger være noen intensiver igjen til å få palestinerne til forhandlingsbordet. Og hvis de først kommer til forhandlingsbordet, kan de bruke denne resolusjonen til å komme med urimelig krav overfor Israel, som ser på disse «ulovlig okkuperte» områdene som hellige og noe det ikke kan forhandles om.

«President Obamas avgjørelse om å ikke legge ned veto mot denne ensidige resolusjonen var et bevisst knep for å gjøre det vanskeligere for hans etterfølgere. Konsekvensen er at det blir mye vanskeligere for hans etterfølgere å få palestinerne til å bli med på forhandlinger med Israel uten forhåndsbetingelser. Ingen framtidig president kan endre på denne skaden, siden man ikke kan endre på et veto som ikke er lagt ned. Og en resolusjon som er vedtatt kan ikke oppheves med mindre det er et flertall for det, og at ingen av de faste medlemslandene legger ned veto mot det igjen. Men med Russland og Kina som faste medlemmer kan du være sikker på at de vil stanse ethvert forsøk på å omgjøre dette vedtaket.»

Men Trumps beslutning om å offisielt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad bidrar til å gjenopprette balansen, skriver Dershowitz. Han mener anerkjennelsen understreker at USA ikke aksepterer det jordanske forsøket på å utslette jødisk historie fra det historisk jødiske området av Jerusalem.

«Siden så og si alle i det internasjonale samfunnet anerkjenner at enhver rimelig fred må anerkjenne Israels legitime krav på disse og andre steder i Jerusalem, så er det ingen grunn til å godta en FN-resolusjon gjør enhver jøde eller israeler som beveger seg inn på disse historiske jødiske områdene til en kriminell. [Ironisk nok ba president Obama ved det han betrakter som den ulovlig okkuperte Vestmuren.]»

Dershowitz mener Trump med anerkjennelsen av Jerusalem har ryddet bort mange av hindringene som Obama la i veien for ham. Noen har argumentert med at USA ikke burde anerkjenne Jerusalem fordi det kan oppildne arabiske terrorister, men ingen amerikansk beslutning må være styrt av truslene om vold, understreker jusprofessoren. Han mener at hvis USA ga etter for truslene, ville det bare stimulere andre til å bruke vold som løsning.

«Så la oss hylle president Trump for å gjøre det riktige ved å rette opp i feilene som president Obama gjorde på slutten av presidentskapet sitt,» konkluderer han.

Tidligere møte mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama i Det hvite hus, mars 2013. (Foto: Amos Ben Gershom, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Netanyahu og Trump hadde ikke det beste forholdet. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart