Irans leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikimedia Commons)
Irans leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikimedia Commons)

Irans dobbeltspill fortsetter

- Israels sikkerhet minsker for hver dag, sa Ayatollah Khamenei tre dager etter at de diplomatiske forhandlingene om Irans atomprogram nok en gang ble forlenget. Bare to uker tidligere twitret han om utslettelse av Israel.

– Vit at uansett om vi oppnår en atomavtale eller ikke, minsker Israels sikkerhet dag for dag, sa Irans øverste leder Ayatollah Khamenei tre dager etter at forhandlingene ble forlenget. Han utdypet ikke nærmere hva ha la i dette utsagnet.

Nyhetsbyrået Reuters har gjengitt uttalelsen fra en tv-overført tale til den paramilitære Basiji-militsen torsdag 27. november, og saken er omtalt av blant andre Times of Israel.

I talen uttalte Khamenei også at han ikke ville motsette seg at forhandlingene ender opp i ”en rettferdig avtale”, men at Iran heller ikke ville tolerere ”å bli herset med av USA”.

Forhandlingene mellom Iran og verdensmaktene om utviklingen av landets atomprogram munnet ikke ut i noen avtale da fristen gikk ut 24. november. I stedet ble samtaleperioden forlenget til 1. juni neste år. Iran insisterer fortsatt på sin rett til å høyanrike uran, og nekter å bygge ned atomfasilitetene, til tross for at de bestemt hever å ha fredelige hensikter med atomprogrammet.

 

Twitret om eliminering av Israel

To uker før forhandlingsfristen gikk ut, kom det også et bemerkelsesverdig signal fra det iranske regimets suverene øverste leder. Søndag 9. november postet Ayatollah Khamenei et dokument på sin offisielle Twitter-profil, med tittelen: ”Ni nøkkelspørsmål om elimineringen av Israel”. Der tar han til orde for å oppløse staten Israel gjennom en folkeavstemning for ”de opprinnelige innbyggerne i Palestina”. Ingen av ”de jødiske immigrantene” som har bosatt seg i området som omfatter dagens Israel skal få stemme i dette valget, etter ayatollahens plan. Etter et slikt valg vil han overlate til den nye regjeringen i det nyopprettede Palestina å bestemme skjebnen til ”de jødiske immigrantene”, altså den store majoriteten av Israels innbyggere. Han mener en slik regjering må vedta om jødene skal få fortsette å bo i området, eller om de må ”returnere til landene de utvandret fra”. Han beskriver planen sin som ”rettferdig og logisk”, og skriver at han tror verdenssamfunnet etter hvert vil komme til å forstå det.

Inntil planen er gjennomførbar, oppfordrer han til å hjelpe palestinerne på Vestbredden å bevæpne seg til ”motstand mot sionistregimet”.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart